Muutto

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
hanski94

Muutto

Lukematon viesti Kirjoittaja hanski94 » 14 Maalis 2019, 19:19

Hei,

Olen opiskelija ja olen muuttamassa huhtikuussa uuteen asuntoon. Vuokrasuhteeni uuteen asuntoon alkaa 1.4, mutta muutan asuntoon vasta 19.4. Koska nykyisessä asunossani irtisanomisaika on kalenterikuukausi ja vuokrasuhteeni nykyisessä asunnossa päättyy vasta 30.4, maksan siis huhtikuussa vuokraa kahdesta asunnosta. Nykyisen asuntoni vuokra on noin 410 euroa kun taas uudessa asunnossa vuokra on noin 300 euroa. Kun teen asumistuentarkastus pyynnön kelalle ja merkkaan siihen, että muutan 19.4, mutta että maksan uudesta asunnosta vuokraa jo 1.4 alkaen, niin saanko huhtikuulta asumistuen vanhan vai uuden asuntoni vuokran mukaan?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33896
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Muutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Maalis 2019, 10:59

Hei hanski94!

Mikäli muutto on keskellä kuukautta, niin uusi asumistukihakemus tulee toimittaa seuraavan kuukauden alusta alkaen eli 1.4. lukien. Uuteen asuntoon voit siis saada tukea huhtikuun alusta.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Hanski94

Re: Muutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Hanski94 » 16 Maalis 2019, 00:16

Eli saan asumistukea halvemman uuden asunnon mukaan huhtikuussa vaikka maksan vuokraa nykyisestä asunnosta reilusti enemmän ja asun puolet kuusta vielä nykyisessä asunnossani? Tämä nykyinen asunto on siis minulla vuokralla vielä huhtikuun ajan eli maksan kahdesta asunnosta vuokraa huhtikuulta. Entä jos muutan uuteen asuntoon vasta toukokuun alussa, vaikka joudunkin maksamaan huhtikuultakin vuokraa, sillä silloin vuokrasuhteeni alkaa? Saanko sillon huhtikuun asumistuen nykyisen kalliimman vuokrani mukaan?

Avatar
Hanski94

Re: Muutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Hanski94 » 16 Maalis 2019, 00:21

Ja jos uusi asumistukihakemus tulee toimittaa seuraavan kuukauden alusta alkaen niin jos muuta kesken huhtikuun, niin eikö se silloin tulisi toimittaa toukokuusta eli 1.5. alkaen. Tällöin alkaisin saada tukea uudelle asunnolle vasta toukokuussa ja huhtikuussa saisin vielä tukea vanhan asunnon vuokran mukaan.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33896
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Muutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Maalis 2019, 10:30

Hei Hanski94!

Jos muutat uuteen asuntoon vasta toukokuussa, voidaan siinä tilanteessa asumistuki maksaa huhtikuulta vielä vanhan asunnon mukaan. Edellyttäen että tilanteessasi ei ole muita muutoksia tai vuositarkistusajankohtaa.

Mikäli vuokrasopimuksesi on voimassa 1.4 ja muutat kyseiseen asuntoon jo huhtikuun aikana, on asumistuki tarkistettava uuden asunnon asumismenojen mukaan 1.4 alkaen.

Tilanteeseen siis vaikuttaa se mistä kuukaudesta alkaen uusi vuokrasopimus on voimassa ja milloin asuntoon muutat.

Tarkistushakemus kannattaa toimittaa heti, kun muuttoajankohta on selvillä.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi