Studier i Sverige

Hur går det med rätten till social trygghet om jag reser utomlands för att arbeta, söka jobb eller studera? Hur får jag sjukvård utomlands? Kan familjeförmåner eller folkpension betalas utomlands? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: FPA | internationella ärenden

Avatar
citanylund
Viestit:1
Liittynyt: 01 Huhti 2019, 10:15

Studier i Sverige

Lukematon viesti Kirjoittaja citanylund » 01 Huhti 2019, 10:35

Hej! Min son som är ålänning studerar för tillfället i Uppsala sedan hösten. Han skaffade härförleden ett svenskt signum för att kunna skriva avtal mobilabonnemang mm i Sverige, och fick då meddelande från FPA om att anmäla sin flytt till Sverige, för att kunna ta del av FPA-förmånerna fortsättningsvis . Vår undran är nu om detta låter sig göras på nätet och var ska vi i så fall söka? Eller måste han komma till Åland och gå in på FPA-kontoret och fylla i en pappersvariant?

Avatar
FPA | internationella ärenden
Viestit:62
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:14

Re: Studier i Sverige

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | internationella ärenden » 02 Huhti 2019, 10:36

Hej citanylund!


Om man kommer att studera utomlands en kortare tid än 1 år, ska man meddela det till FPA. Om studierna utomlands varar längre än så, kan man ansöka om att få fortsätta att omfattas av den finländska sociala tryggheten.


Detaljerad information hittar man från vår hemsida:

https://www.kela.fi/web/sv/fran-finland ... h-forskare


Med vänlig hälsning

Tiina | FPA internationella ärenden
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!