Valmistuminen ja liikaa maksettu opintotuki

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
kokki123

Valmistuminen ja liikaa maksettu opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja kokki123 » 05 Touko 2019, 12:12

Hei! Valmistuin huhtikuussa, tein opintotuen lakkautuspyynnön huhtikuun viimeisellä viikolla!
Lakkautuspyyntöä ei ilmeisesti ehditty käsitellä ajoissa, joten toukokuun opintotuki kilahti tilille!
Soitin Kelaan asiaa selvittääkseni, ja siellä kerrottiin että rahat olivat menneet jo maksuun ennenkuin päätös ehdittiin tehdä!
Minua neuvottiin, että vapaaehtoisen palautuksen voi tehdä asiointipalvelussa ja viimeistään ensivuoden huhtikuun loppuunmennessä!
Nyt kun katsoin tuota asiointipalvelua, en pysty valitsemaan toukokuuta/2019 koska siinä lukee tueton kuukausi!
Miten minun tulee toimia?
Voinko valita esim 04/19 kohdan ja kirjoittaa lisätietoihin että maksetaan 05/19 liikaa maksettu opintotuki koska lakkautuspyyntöä ei ehditty käsittelemään? Vai pitääkö minun vielä soittaa kelaan ja pyytää jokin erillinen lasku juuri tuohon 05/19 kuukaudelle jolle liikatuki maksettiin?

Kiitos jo etukäteen!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:30741
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Valmistuminen ja liikaa maksettu opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Touko 2019, 11:25

Hei

Pahoitteluni saamastasi hivenen virheellisestä neuvosta. Sen antaja ei muistanut, että liikamaksuna olevaa tukikuukautta ei voi valita vapaaehtoiseen palautukseen. Kela on siis jo saanut tiedon valmistumisestasi ja etuuskäsittelijä on aloittanut takaisinperintäprosessin.

Sinun pitää nyt vain odottaa Kelasta tulevaa postia. Jos olet korkeakouluopiskelija ja jos käsittelijä toimii ohjeen mukaisesti, saat postitse maksulomakkeen vapaaehtoista palautusta varten. Saat siis tukikuukauden uudelleen käyttöösi. Jos et ole korkeakouluopiskelija, saat takaisinperintäpäätöksen. Mitään korkoja tai korotuksia ei tule, joten summa on joka tapauksessa sama.

Missään tapauksessa ei pidä itse valita palautettavaksi "vääriä" kuukausia. Siitä tulisi vain lisäsotkuja.

Onnittelut valmistumisesta!

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
kokki123

Re: Valmistuminen ja liikaa maksettu opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja kokki123 » 06 Touko 2019, 11:58

Hei, kiitos vastauksesta! Toisen asteen opinnoista kyse!

Eli takaisinperintä lasku tulee sitten joskus postissa! Osaatko sanoa tuleeko se nyt lähiaikoina vai joskus vuonna x kun Kela perii vuoden -19 opintotukia takaisin? Tai onko sitä mahdollista mennä maksamaan takaisin Kelan toimiston tiskille?

Koska sain päätöksen 30.4. asiointipalvelussa ja sielläkin taidettiin sanoa että palautuksia voi maksella netissä vapaaehtoisesti!

Ja vaikka tuo on nimeltään takaisinperintä, niin mistään ”perinnästähän” ei varmaan ole kyse, jos maksaa laskun kiltisti ajallaan ja tulevaisuudessa ei kelan kanssa ongelmia tule, vaikka ”liikaa” opintotukea saatu jos lakkauruspyyntö on laitettu sisään ennen opintojen loppumista vaikka opintotuki on mennytkin maksuun jostain syystä!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:30741
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Valmistuminen ja liikaa maksettu opintotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Touko 2019, 13:20

Hei

Takaisinperintälasku tulee varmastikin toukokuun aikana. Asia on kaikesta päätellen jo vireillä, koska toukokuu oli poistunut palautettavista kuukausista.

Asiointipalvelussamme luonnollisesti "mainostetaan" opintotuen vapaaehtoisia palautuksia, mutta sääntöjen kaikkia yksityiskohtia ei siellä voida kertoa. Kelan toimistoissa ei ole enää rahaliikennettä, joten et voi maksaa perintälaskua toimistossa. Takaisinperintä näkyy muuten ensimmäiseksi asiointipalvelussamme. Sinne tulee uusi etuuskohta: Perintä.

Vaikka tässä puhutaan takaisinperinnästä, siitä ei tarvitse olla millään tavoin huolissaan. Koska olet toiminut kaikin tavoin oikein, ei koko prosessista tule mitään seuraamuksia eikä myöskään minkäänlaista negatiivista merkintää edes Kelan tietoihin.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi