Toimeentulotuki

Voinko saada toimeentulotukea asumismenoihin? Mitä jos rahani eivät riitä elämiseen? Voiko Kelasta saada vuokravakuuden? Kysy ja keskustele eri menojen vaikutuksesta toimeentulotukeen.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
nuoriammattilainen
Viestit:1
Liittynyt: 13 Touko 2019, 13:28

Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja nuoriammattilainen » 14 Touko 2019, 15:08

Olen nyt toukokuun lopussa valmistuva opiskelija ja aloitan työt kesäkuun alussa, kesäkuun palkka kuitekin maksetaan vasta heinäkuun puolessa välissä. Asun siis omillani ja kesäkuun aikana minulla ei ole siis tuloja sillä en saa enää opintotukeakaan. Onko tälläisessä tilanteessa mahdollista saada ptt kesäkuun ajalle?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13642
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 15 Touko 2019, 10:03

Hei, nuoriammattilainen!

Voit hakea perustoimeentulotukea kesäkuulle. Laskelmalla huomioidaan kesäkuussa käytettävissä olevat nettotulot suhteessa perustoimeentulotuen menoihin. Anna hakemuksella selvitys tilanteesta.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
fabu
Viestit:15
Liittynyt: 13 Maalis 2018, 20:57

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja fabu » 15 Touko 2019, 10:37

Saan ansiosidonnaista päivärahaa 20 päivän jaksoissa. Tammikussa kävi niin, että sain joulukuun päivärahat heti tammikuun alussa ja seuraavan jakson päivärahat tammikuun lopulla. Siis tammukussa kaksi maksuerää.
Hain toukokuulle toimeentulotukea ja saikin, mutta päätöksen mukaan, koska sain tammikuussa kaksi kertaa päivärahaa, toukokuun toimentulotukipäätöksessä oli käytetty tuloissani kerrointa 21,5. Lisäksi minulla menee jokaisesta päivärahamaksusta 1/3 osaa ulosottoon. Miten tuo oikein kuuluu laskea ja löytyykö tuohon tulkintaan jokin säädös, jota voisi itse tutkia
En tuota kuukausitulo summaa, joka päätöksessä oli huomioitu tulokseni, saanut päätöksessä oleelle kaavalla mitenkään laskettua.

Avatar
167176

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja 167176 » 15 Touko 2019, 12:10

Hei fabu ja kaikki muutkin. Valitakaa tuon 21,5-kertoimen käytöstä, laki ei tunne tuollaista. Kelan ohjeet ja laki on pahasti ristiriidassa tuossa ja monessa muussakin asiassa. Jos fabu ei saanut toimeentulotukea joulu- eikä tammikuussa niin päätös on selvästi myös Kelan laittomien ohjeiden vastainen.

Tein valituksen 21,5-kertoimen käytöstä toimeentulotuessa ja Kela-raukka sai "pataan" hallinto-oikeudessa. Kela joutui maksamaan tuosta laittomasta 21,5-kertoimen käytöstä viime- ja tänä vuonna yhteensä 409,58€.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/1515798 ... n-kaytosta
https://keskustelu.suomi24.fi/t/1555194 ... n-kaytosta

Kela-roisto on käyttänyt laittomasti tuota 21,5-kerrointa varmaan tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin asiakkaisiin ja siten varastanut heiltä varmaan miljoonia euroja lain mukaan asiakkaille kuuluvia tukia. Jos valitusaika on jo päättynyt niin virheenkorjausta voi vaatia vielä 5 vuotta päätöksen jälkeenkin. Olisi Kela-***** oikein että se saisi käsiteltäväkseen kymmeniä tuhansia virheenkorjausvaatimuksia ja joutuisi maksmaan varastamansa tuet asiakkaille.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 30434#O2L8
Viimeksi muokannut Kela | toimeentulotuki, 15 Touko 2019, 15:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: Asiaton kielenkäyttö

Avatar
Vieras

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 15 Touko 2019, 18:59

Onko se sitten parempi, että ei huomioida kertoimella ja ylijäämää vyörytetään pari kuukautta eteenpäin? Vaikeuttaa aika monen asioita siinä vaiheessa.

Sitäpaitsi tämä kerroin-asia on lähtenyt eduskunnasta. Ei ole mikään Kelan oma keksintö.

Avatar
167176

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja 167176 » 16 Touko 2019, 06:35

Tuo 21,5-kerroin ei ole lähtöisin eduskunnasta koska laki ei tunne tuollaista 21,5-kerrointa vaan taitaa olla jonkin virkanilkin aivopieru ja varsin iso onkin. Monet kunnat käytti tuota vuosia jotkut kunnat ei käyttäneet vaan käyttivät järkeä joten ei ihan selvä tuo asia ole.
Vain yhdeltä kuukaudelta voi evätä toimeentulotuen koska työttömyysturvaa ei voi jaksottaa ollenkaan seuraavilla perusteilla:
Hallituksen esitys HE 217/1997 vp sivulla 24 on kerrottu missä tapauksissa tuota jaksottamista voidaan käyttää ja myös missä ei voida. Pääsääntönä on tulon kertaluontoisuus jollaista jatkuva ja nykyisin myös määrältään vaihtuva työttömyyspäiväraha ei ole.
"Pääsäännön mukaisesti tulot ja varat ja toisaalta hyväksyttävät menot on kohdistettava sille ajanjaksolle, jolta toimeentulotukeakin määrätään."
Sitten on lueteltu joukko esimerkkitilanteita joissa tuo jaksotus voidaan tehdä, kaikki ovat kertaluontoisia tuloja jota jatkuva työttömyyspäiväraha ei ole.
"Arvioitaessa henkilön tai perheen oikeutta toimeentulotukeen on asia ratkaistava yksilöllisten olosuhteiden perusteella. Tukea myönnettäessä on tilannetta arvioitava aina asiakkaan esittämän hakemuksen perusteella toimeentulotukilain 3: 15 §:n 1 momentissa esitetyllä tavalla. Siten ei ole mahdollista tehdä päätöstä yksittäisen kertakorvauksen jaksottamisesta toistaiseksi."
Eli joukkopäätöksiä ei voida tehdä joten Kelan käytäntö työmarkkinatuen automaattisesta jaksottamisesta ei perustu lakiin.
Toimeentulotukilain 2:11§:n mukaan tuloina otetaan huomioon henkilön ja perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä KHO:2001:2462 ja KHO:2001:3148 todetaan että 15§:n 2 momenttia ei kuitenkaan voida tulkita toimeentulotuesta annetun lain muista säännöksistä irrotettuna. Siten vain käytettävissä oleva tulo voidaan mainitun lainkohdan mukaan jakaa eriin otettavaksi huomioon useampana toimeentulotuen määräytymisen ajanjaksona.
Kela ei millään tavalla todenna tuota tulon tosiasiallisesti käytettävissä oloa eikä perustele toimeentulotukilain 3:15§ 2 mom mukaista jaksotuksen kohtuullisuutta millään tavalla joten päätöksen perustelut ei täytä hallintolain 7:45§:n vaatimia perusteluja ja kyllä tuossa myös laiminlyödään hallintolain 6:31§:n asettamaa selvitysvelvollisuutta kokonaan kun asiaa ei edes selvitetä.
Työmarkkinatuki ei ole sellainen toimeentulotukilain 3:15§ 2 mom tarkoittama kertaluontoinen tulo joka voitaisi jakaa eriin otettavaksi huomioon useampana toimeentulotuen määräämisen ajanjaksona.
Kelan käytäntö on tehty koska halutaan säästöjä, ei asiakkaan vuoksi. Kysymys on siis piilovähennyksestä ennestään jo Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean liian pieneksi moittimaan perusturvaan.
Kyse on käytännössä tulojen vyöryttämisestä mutta sitä ei toimeentulotukilain 3:15§ 2 mom mukaan saa tehdä ollenkaan. Tuosta vyöryttämisestä on 14.6.2018 annettu apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisu EOAK/5423/2017 jossa Kela-parka sai moitteita laittomuuksistaan.

Jatkossa toimin niin ettei tule kahta maksuerää samalle kuukaudelle enää ikinä niin eivät voi "laillisesti" ottaa käyttöön tuota 21,5-kerrointa. Näin toimin syyskulle saakka ja jään sitten lokakuun alusta eläketuelle ja otan sitten vähän isomman "lopputilin" vielä lokakuussa. Ainakin huhti-toukoussa tuo toimi. En voi kirjoittaa sitä tähän mihin Kelan virkanilkit saa työntää tuon kertoimensa.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13642
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 16 Touko 2019, 10:52

Hei Fabu!

Toimeentulotuessa käytetään kerrointa 21,5 työttömyysetuudessa siitä eteenpäin, kun työttömyysetuutta maksetaan saman kuukauden aikana kaksi kertaa.

Työttömyysetuutta ei kuitenkaan sille kuukaudelle huomioida kahteen kertaan tuloksi.

Jos kerrointa ei käytettäisi, niin silloin tammikuun toimeentulotuessa huomioitaisiin tuloksi työttömyysetuus kahteen kertaan. Työttömyysetuus maksetaan 4 viikon erissä, eli työttömyysetuutta maksetaan vuoden aikana 13 kertaa. Kertoimen käyttö tasoittaa tuon kerran vuodessa tulevan samalle kuukaudelle ajoittuvan maksun tasaisemmin eri kuukausille.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
tietoavailla000
Viestit:7
Liittynyt: 16 Touko 2019, 12:07

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja tietoavailla000 » 16 Touko 2019, 12:11

Hei, Tiedustelen jos tulee avioero ja mies muuttaa pois yhteisestä vuokra-asunnosta ja jään lapsen kanssa kaksin niin saako asumuseron aikana toimeentulotukea?

Avatar
167176

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja 167176 » 16 Touko 2019, 13:24

Laki ei tunne tuota Kelan käyttämää 21,5-kerrointa ja ei millään tavalla seuraa sitä toteutuuko lain määrittämä toimeentulotuen taso, moni häviää tuossa Kelan pelissä. Päätöksiä ei tehdä yksilöidysti ja kohtuullisuusharkintaa ei tehdä kuten laki edellyttää.
Kela on velvollinen noudattamaan lakeja ja mitkään selitykset ei kelpaa ja niitä on tullutkin paljon ja suurin osa niistä on valheita ja asioiden vääristelyä. Minun kohdalla tuo tarkoittaa sitä että Kela joko noudattaa lakia tai sitten itkee ja noudattaa, varsin monta kertaa on Kela-parka valinnut tuon jälkimmäisen vaihtoehon. En ymmärrä sitä miksi Kelan virkanilkit kerjää itselleen harmeja ja jopa ikävyyksiä laittomilla virkatoimillaan.

Avatar
tietoavailla000
Viestit:7
Liittynyt: 16 Touko 2019, 12:07

Re: Toimeentulotuki

Lukematon viesti Kirjoittaja tietoavailla000 » 16 Touko 2019, 13:39

Hei, Tiedustelen jos tulee avioero ja mies muuttaa pois yhteisestä vuokra-asunnosta ja jään lapsen kanssa kaksin niin saako asumuseron aikana toimeentulotukea?