Lukiosta valmistuneen toimeentulotukiturva

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
neuvoja
Viestit:11
Liittynyt: 12 Tammi 2018, 01:17

Lukiosta valmistuneen toimeentulotukiturva

Lukematon viesti Kirjoittaja neuvoja » 18 Touko 2019, 01:35

Hei,
haluaisin tietää mikä on lukiolaisen toimeentulotukiturva. Lukiosta valmistuneet saivat varmistukset tutkintonsa ns. "läpimenemisestä" vasta pari päivää sitten. Mikä on toimeentuloturva, kun ylioppilaaksi valmistunut aloittaa armeijan heinäkuussa? Eli hän on työtön siihen saakka, mutta ei pysty vastaanottamaan kuin ihan lyhyen työn? Entä jos hän asuu kotona, vaikka on täysi-ikäinen?

Oletetaanko, että vanhemmat huolehtivat hänen toimeentulostaan, vaikka heillä ei ole siihen velvoitetta? Tuore ylioppilas ei pysty vastaanottamaan töitä, koska armeijaan meno odottaa. Miten hänen toimeentulostaan huolehditaan?

Asia kiinnostaa ihan omakohtaisesti joten neuvot tarpeellisia, kiitos!

Avatar
Vieras

Re: Lukiosta valmistuneen toimeentulotukiturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 18 Touko 2019, 09:47

Tuore ylioppilas on ihan yhtä vastuullinen omasta toimeentulostaan kuin kaikki muutkin. Se ei ole ensisijaisesti Kelan harteilla eikä myöskään vanhempien. Eikö tuore ylioppilas ole koulussa oppinut, että terve ja työkykyinen täysi-ikäinen on ensisijaisesti itse vastuullinen toimeentulostaan?

Työttömyyspäivärahaa hän ei voi saada, sillä ylioppilailla on 5 kk karenssi, mutta työmarkkinatukea voi. Ilmoittautuu vain TE-keskukseen työttömäksi ja viranomainen tutkii oikeuden työmarkkinatukeen. Sen jälkeen Kela maksaa.

Samoin hän voi hakea yleistä asumistukea ja töitä voi tehdä, jos niitä saa. Asumistuen hakemus vain nopeasti vireille.

Toimeentulotukea hän voi saada myös, mutta jos asuu vanhempiensa luona, vanhempien tulot vaikuttavat. Asia selviää vain hakemuksen tekemällä. Asumistuki on vanhempien luona asuessa olematon, koska asumiskulujahan ei silloin ole. Mutta sitä voi poikkeustapauksissa saada, jos voi todistaa osallistuvansa säännöllisesti vuokranmaksuun.

Avatar
Kliiviat

Re: Lukiosta valmistuneen toimeentulotukiturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Kliiviat » 18 Touko 2019, 10:06

Hiukan korjaisin vieraan vastausta: jos nuori on täysi-ikäinen, ei vanhempien tuloja huomioida nuoren toimeentulotuessa. Nuoren omat säästöt ja varallisuus sitä vastoin vaikuttavat.

Lukiosta päässeellä nuorella on noin 5 kuukauden odotusaika myös työmarkkinatukeen.

Nuori voi ottaa vastaan ennen armeijaa työpaikan, useissa paikoissa tarvitaan myös muutaman päivän tai viikon tuuraajia.

Avatar
Vieras

Re: Lukiosta valmistuneen toimeentulotukiturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 18 Touko 2019, 12:08

TE-toimistoon kannattaa ilmoittautua heti kuin se on mahdollista, yleensä valmistumista seuraavana päivänä. Tässä tilanteessa tosiaan tulee odotusaika eikä näinollen työttömyysturvaa voi saada kuin vasta 5kk päästä, paitsi jos pääsisi esimerkiksi työkokeiluun, jonka ajalta työttömyysturvakin on mahdollinen odotusajasta huolimatta.

Mikäli hän on täysi-ikäinen eikä tuloja ole ollenkaan, voi hän toimeentulotukea saada vanhempien luona asuvan perusosan verran. Sitä ennen tulisi kuitenkin selvittää voisiko hän saada ensisijaisia etuuksia tai töitä, vaikkakin vain muutamaksi viikoksi.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33871
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Lukiosta valmistuneen toimeentulotukiturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Touko 2019, 09:08

Hei

Muiden jo antamista vastauksista muodostuukin jo oikea kuva tilanteesta. Kannattaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa, vaikka näyttäisikin siltä, että työttömyysturvaa ei ehditä maksamaan 5 kuukauden odotusajan vuoksi. Odotusaika koskee henkilöitä, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Työnhaku on muutoinkin vähintäänkin suositeltavaa.

Vaikka opintonsa päättänyt asuu vanhempansa luona, on hänellä mahdollisuus saada toimeentulotukea, kun kyse on 18 vuotta täyttäneestä. Kokeile toimeentulotuen laskurilla.

Jos henkilö on jo opiskeluaikanaan saanut yleistä asumistukea, sen maksaminen jatkuu normaalisti opintojen päättymisestä huolimatta. Vuokralla asuvan kannattaa myös tutustua sotilasavustukseen, koska se korvaa loputkin asumismenot armeija-ajalta.

Tässä Kelan tiedote vastavalmistuneille. Huomaa, että odotusajasta kerrotaan tiedotteen lopussa olevan linkin kautta.
https://www.kela.fi/ajankohtaista-henki ... heti-loydy

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi