Miten tilanteessa, jossa...

Milloin voin jäädä eläkkeelle? Miten haen eläkettä?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
v3u4th

Miten tilanteessa, jossa...

Lukematon viesti Kirjoittaja v3u4th » 17 Touko 2019, 14:18

Miten tapahtuu tilanteessa, jossa henkilö on saanut hylkäävän päätöksen Kelan myöntämästä työkyvyttömyyseläkkeestä, jättää valittamatta 30 päivän sisällä, mutta vaikkapa 1,5-3 kk päästä jättää uuden hakemuksen koskien samaa aikaa ja etuutta, pääasiallisesti samoilla perusteilla? Katsotaanko tällaisen kohdalla hakemusta "puhtaalta pöydältä", ja mikäli tuolloin annettaisiin kielteinen päätös uudestaan niin olisiko henkilöllä enää valitusoikeutta Kelan antamaan uuteen päätökseen? Onko tällainen henkilö tukien myöntämisen kannalta paremmassa asemassa kuin muuten samanlainen henkilö, joka olisi hakenut samana aikana Kelan myöntämää työkyvyttömyyseläkettä, saanut myös hylkäävän päätöksen, valittanut 30 pv sisällä, ja Kela olisi tämän päätöksen jättänyt oikaisematta ja siirtänyt sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan käsittelyyn, jossa käsittelyajat ovat hyvin pitkiä ja vain murto-osa päätöksistä muuttuu? Olisiko jälkimmäisen henkilön tukien suhteen parempi perua valitus siinä vaiheessa kun valitus etenee sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle ja laittaa jonkin ajan päästä uusi hakemus Kelalle?

Avatar
Vieras

Re: Miten tilanteessa, jossa...

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Touko 2019, 15:25

Kaikkia hakijoita on kohdeltava tasapuolisesti joka tarkoittaa myös että tuollainen kikkailu valittaako vai eikö valita vai tekeekö uuden hakemuksen ei saa vaikuttaa lopputulokseen vaan asia käsitellään asiana ja siihen saa terveydentilansa ja työkykynsä mukaisen päätöksen. Eli se ei vaikuta minkä kautta hakemus on käynyt...

Huomioiavaa on se että uudessa hakemuksessa tarvii sitten sen uuden B - todistuksen koska samalla vanhalla todistuksella eitietenkäänvoi hakea muuta kun tuon valitus prosessin kauttaja sitenmyös jos valitusta ei tee niin hylkäys muuttuu sikäli lain voimaiseksi ettämitään takautuvia eläkkeitä on turha odotella vaikka uudella hakemuksella saisikin myöntävän päätöksen niin sehän on vain siitä päivästä eteenpäin kun lääkäri on kirjoittanut uudentodistuksen...

Avatar
Vieras

Re: Miten tilanteessa, jossa...

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Touko 2019, 04:34

Itseasiassa huonommassa asemassa sillä jos valitusprosessin kautta tulee myöntö niin sehän tulee sitten siitä päivästä alkaen mikä niissä papereissa. Uudessa hakemuksessa on uudet päivämäärät.

Ja tuo että ajatellaan että näin saisi nopeammin uuden myöntöpäätöksen ei pidä paikkaansa sillä kun teet valituksen tai valitusprosessin aikana käyt lääkärissä ja saat uuden b-todistuksen joka lisäselvityksenä niin paperit kiertää aina Kelan kautta jolla mahdollisuus itseoikaisuun eli tavallaan uuteen ratkaisuun.

Mitään puhdasta pöytää ei myöskään ole eli tietenkin uudessa hakemuksen käsittelyssä katsotaan henkilön kelahistoria sairauksineen ja vanhat hakemukset. Kannattaa siis nyt selvittää tarkoin miksi tuli hylkäys ennenkuin uutta höyryää.

Oletko tilanut kelalta asiantuntijalääkärin lausunnon hylkypäätöksestä ? Siinä voi olla lisävinkkejä mistä kiikastaa.

Avatar
Vieras

Re: Miten tilanteessa, jossa...

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Touko 2019, 04:44

Jatketaan vielä..
Jotta hylyn jälkeen voi saada myönnön niin henkilö pitää olla tullut huonompaan kuntoon ?

Onko tilanne tämä ?

tai henkilön b-todistus pitää olla paremmin dokumentoitu eläkettä varten.

Jos tilanne tämä, niin uusiin tutkimuksiin ja/tai parempi lääkäri on polku.

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6524
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Miten tilanteessa, jossa...

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 20 Touko 2019, 10:49

Hei, v3u4th!

Jos et ole valittanut päätöksestä, uusi hakemus käsitellään uutena hakemuksena. Uudesta päätöksestä on myös valitusoikeus. Toki katsotaan myös edellistä päätöstä ja perusteita, jos haet eläkettä samoin perustein uudelleen.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi