Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
viiviiilona
Viestit:1
Liittynyt: 21 Touko 2019, 22:05

Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja viiviiilona » 21 Touko 2019, 22:11

Alotan syksyllä toisen asteen lähihoitajaopinnot, olen pian 17v ja erinäisistä syistä haluaisin syksyyn mennessä muuttaa itsenäiseen asuntoon. Pitäisi selvittää mitä tukia olisi mahdollista hakea ja saada. Ei töitä, tosiaan alaikäinen, opiskelen, kouluun tulisi olemaan mahdolliselta asunnolta bussimatkat.. Kiitos jos vastaatte! Olen aika hukassa mistä kannattaisi muutonsuunnittelu ja tukien hakeminen ym aloittaa :0

Avatar
Vieras

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Touko 2019, 07:03

Kun täytät 17, voit hakea opintotukea ja asumistukea. Opintotuki käsittää opintorahan ja opintolainan. Koulumatkoihin voit hakea koulumatkatukea, jos sen ehdot täyttyvät (matka yli 10 km jne).

Vanhempasi ovat sinusta elatusvelvollisia, joten keskustele heidän kanssaan miten he tukevat sinua taloudellisesti. Elatusapu/elatustuki on ensisijaista toimeentulotukeen nähden.

Kun etsit asuntoa, muista paikkakuntakohtaiset asumisenkustannusten enimmäisrajat. Tällöin et joudu maksamaan elämisenrahoistasi liikaa asumisenkustannuksia.

Ota yhteyttä oman kotikuntasi sosiaaliohjaajaan tai etsivään nuorisotyöhön. Sieltä saat apua ja neuvoja esimerkiksi asunnon etsintään ja tukien hakemiseen.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33896
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Touko 2019, 15:07

Moikka viiviiilona!

Vieras onkin jo selvittänyt sinulle hyvin asiaa.

Eli opintoihin voit ensinnäkin hakea Kelasta opintotukea (opintorahaa sekä opintolainan valtiontakauksen). Etuuteen on tulossa syksystä alkaen muutosta, jolloin itsenäisesti asuvan alle 18-vuotiaan opintotukeen ei enää vaikuta vanhempien tulot.

Koulumatkoihin voit mahdollisesti saada koulumatkatukea, mikäli sen myöntöedellytykset vain täyttyvät. Lisää etuudesta kannattaa lukea osoitteessa:
www.kela.fi/koulumatkatuki

Asumismenoihin voit hakea yleistä asumistukea. Alaikäisen kohdalla tulee aina selvitettäväksi se, kuuluuko hän edelleen vanhemman ruokakuntaan kuuluvaksi vai voiko saada tuen omana ruokakuntanaan. Mikäli sinulle myönnetään opintotukea tai sinulla on ansiotuloja, voidaan asumistukea siinä tilanteessa myöntää omana ruokakuntana ja näin ollen vanhempien tuloilla ei ole vaikutusta tuen myöntöön. Mikäli muutat asumaan yksin, tullaan asumistuen laskennassa huomioimaan asuntosi sijaintikunta sekä sinun bruttokuukausitulot.

Apuna opintotuen sekä yleisen asumistuen arvioinnissa voit käyttää sivuiltamme löytyviä laskureita. Niillä saat suuntaa antavan arvion mahdollisesta tuen määrästä.

Toimeentulotuki on Kelan viimesijaisin etuus, jota voidaan myöntää jos hakijan tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Lisää toimeentulotuesta voit halutessasi kysellä Kysy toimeentulotuesta -palstalta.

Toivottavasti näistä tiedoista oli sinulle hyötyä. Kannattaa vielä tutustua etuuksiin tarkemmin sivuillamme osoitteissa:

www.kela.fi/opintotuki
www.kela.fi/yleinen-asumistuki
www.kela.fi/toimeentulotuki

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
terhir
Viestit:1
Liittynyt: 26 Touko 2019, 09:43

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja terhir » 26 Touko 2019, 10:00

Hei.

17v. tyttäremme olisi muuttamassa itsenäisesti asumaan. Hän opiskelee ammattikoulussa ja saa kelasta nuoren kuntoutusrahaa. Voiko hän saada asumistukea omaan vuokra-asuntoon? Ja voiko hän saada kuntoutustuen lisäksi opintolainaa?

Avatar
Emilia1995
Viestit:1
Liittynyt: 27 Touko 2019, 14:07

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Emilia1995 » 27 Touko 2019, 14:20

Moikka! Siskoni on tällä hetkellä 16-vuotta ja olisi muuttamassa omaan asuntoon toiselle paikkakunnalle opintojen takia,luin täältä sivuilta että jos vanhempien tulot ovat alle tietyn rajan niin silloin alle 17-vuotias saisi valtiontakauksen opintolainaan ja sen saatuaan myös saisi yleistä asumistukea,pitääkö tämä paikkansa? Vai saako 16-vuotias mitään tukia?

Avatar
Vieras

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 28 Touko 2019, 13:37

Emilia1995 kirjoitti:Moikka! Siskoni on tällä hetkellä 16-vuotta ja olisi muuttamassa omaan asuntoon toiselle paikkakunnalle opintojen takia,luin täältä sivuilta että jos vanhempien tulot ovat alle tietyn rajan niin silloin alle 17-vuotias saisi valtiontakauksen opintolainaan ja sen saatuaan myös saisi yleistä asumistukea,pitääkö tämä paikkansa? Vai saako 16-vuotias mitään tukia?
Jotta 16-vuotias voisi saada asumistukea, hänellä pitäisi olla säännöllistä tuloa. Sellaiseksi luetaan myös joko lainatakauksen tai opintorahan saaminen. Lainatakauksen voi saada alle 17-vuotias itsenäisesti asuva opiskelija, jos vanhempien vuositulot ovat alle tulorajan. 1.8.2019 alkaen tuloraja on 64 400 €/vuosi. Tarkempaa tietoa siitä löytyy osoitteesta: https://www.kela.fi/opintotuki-vanhempien-tulot . Lainatakauksen saanut opiskelija voi saada myös yleistä asumistukea. Toinen vaihtoehto yleisen asumistuen järjestämiseen itsenäisesti asuvalle alle 17-vuotiaalle (jota myös tulorajat ylittävien vanhempien tapauksessa voi käyttää) opiskelijalle on se, että lakkauttaa lapsen osalta lapsilisän ja vaihtaa sen suoraan opiskelijalle maksettavaan opintorahaan. Sekä lapsilisää että opintorahaa ei voi saada samoilta kuukausilta, mutta sen voi valita, kumpaa niistä alle 17-vuotiaan kohdalla nostetaan.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33896
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 29 Touko 2019, 14:05

Hei terhir!

Yleinen asumistuki voi tulla kyseeseen tyttäresi kohdalla. Tehkää arvio tuen määrästä laskurilla : www.kela.fi/laskurit#asumisen-tuet.
Laskurissa kysytään hakijan ikää, merkitkää siihen tässä tilanteessa hänet täysi-ikäiseksi, jolloin laskuri osaa laskea tuen sen mukaan, että hänellä on itsellään tuloja.

Opintolainan valtiontakaus myönnetään vain opiskelijalle, joka saa opintorahaa tai aikuiskoulutustukea.

Hei Emilia1995!

Olikohan tuossa vierailijan viestissä sinulle riittävästi jo tietoa tuista mitä siskosi voisi mahdollisesti saada.

Eli ala-ikäisenä opiskelijana voi syntyä oikeus opintolainan valtiontakaukseen, jonka myötä voisi olla oikeus myös yleiseen asumistukeen.

1.8.19 alkaen on mahdollista saada lisäksi oppimaterialisää:
Opintorahan oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk, ja sitä voidaan myöntää 1.8.2019 alkaen. Siitä lisätietoa täällä: www.kela.fi/opintotuki-opintoraha.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
NocoT
Viestit:1
Liittynyt: 30 Touko 2019, 12:24

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja NocoT » 30 Touko 2019, 12:49

Hei,
Olen 17 vuotias lukio-opiskelija ja yritän päästä asumaan itsenäisesti omaan vuokra-asuntooni jo kesällä mutta en tiedä mistä saisin rahaa siihen. Olen yrittänyt hakea töitä mutten ole vielä saanut, joten mietin, että voinko saada tukea asumiseen ja rajoittaako joku mahdollisesti sen saamista?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33896
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelijan muutto itsenäiseen asuntoon

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 31 Touko 2019, 14:44

Hei NocoT!

Alaikäisenä voit saada yleistä asumistukea vain jos sinulla on tuloja. Jos sinulla on ollut opintotuki jo kotona asuessa myönnettynä, voit hakea jo kesälle asumistukea kun muutat vuokra-asuntoon. Jos et ole vanhempien tulojen vuoksi saanut opintotukea, eikä sinulla ole muita tuloja, et voi myöskään saada asumistukea. Voit toki tarkistuttaa tai hakea opintotuen muuton vuoksi.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi