Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Paaomatuloja

Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Paaomatuloja » 10 Heinä 2019, 13:47

Hei
Olen hakemassa ensimmäistä kertaa asumistukea omilleen muuton johdosta. Vuokrasopimus alkaa 1.8. ja työskentelen 18.8. asti. Sen jälkeen en todennäköisesti saa ansiotuloja ennen ensi kesää.
Saan kuitenkin epäsäännölisesti pääomatuloja, joiden suuruutta on vaikeaa arvioida.
Kelan sivuilla lukee, että 719€/kk saa tienata ilman, että tulot vaikuttavat asumistukeen.
Voiko tämän tulkita, niin että 1.8. alkaen saan seuraavan 12kk aikana tienata 12*719€=8 628€ siten, että saan maksimimäärän asumistukea, mikä minun asuntooni on mahdollista saada, ja tuloilla ei vaikutusta? Tuohon summaanko siis sisältyy sekä ansio- että pääomatulot yhteenlaskettuna?
Asumistukihakemuksessa kysytään keskiarvotuloa. Onko väliä, vaikka laittaisin siihen "arvion", että tulot ovat 500€/kk, ja vuoden kuluttua kävisikin ilmi, että tulot olivat vain eslm. 200€/kk?

Avatar
ArttuJussi

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja ArttuJussi » 11 Heinä 2019, 12:25

Kysyin samaa asiaa pari viikkoa sitten ja en ihan päässyt selville vastauksesta. Tulot ilmoitetaan bruttotuloina, myös pääomatulot? Mikä lienee osingoissa bruttotulo? Osinkojen verotushan on erilaista kuin muiden pääomatulojen. Koska itselläni osakeomistus ei ole viimeisestä verotuspäätöksestä vuodelta 2018 muuttunut, niin ajattelin ilmoittaa arviona siinä olevan veronalaisen osinkotulon. Tulevia osinkojahan ei etukäteen tarkkaan tiedä, kuten ei muitakaan pääomatuloja.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32400
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Heinä 2019, 14:43

Hei Pääomatuloja & ArttuJussi!

Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Summat kuntakohtaisten hyväksyttävien asumismenojen ylärajoista löydät täältä www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot. Perusomavastuu määräytyy tulojen ja ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärällä. Lisää perusomavastuusta www.kela.fi/perusomavastuu.

Jos ruokakunnan (1 aikuinen) asumistuessa huomioon otettavat bruttotulot ovat enintään 719e/kk mukaan lukien ansiotulot, pääomatulot ja useat sosiaalietuudet, tuloilla ei ole vaikutusta asumistukeen. Tulojen alarajat ruokakuntaa kohti löytyy täältä: www.kela.fi/tulojen-alarajat.

Asumistuki lasketaan vuodeksi eteenpäin, joten hakemuksessa tulee ilmoittaa arvio tuloista seuraavan vuoden ajalta.

Kela saa tiedon osinkotuloista verottajalta. Hakemukseen voi toimittaa selvityksen osinkotuloista, mikäli ne ovat olennaisesti muuttuneet viimeksi vahvistetun verotuksen tiedoista.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 11 Heinä 2019, 23:43

ArttuJussi kirjoitti:
11 Heinä 2019, 12:25
Kysyin samaa asiaa pari viikkoa sitten ja en ihan päässyt selville vastauksesta. Tulot ilmoitetaan bruttotuloina, myös pääomatulot? Mikä lienee osingoissa bruttotulo? Osinkojen verotushan on erilaista kuin muiden pääomatulojen.
Asumistuessa osinkotulot huomioidaan ennen veroja olevien tulojen perusteella, laskien yhteen sekä verottomat että verolliset osingot. Eli osingot huomioidaan siis sen mukaan, paljonko yhtiö on osinkoa omistajalleen maksanut, ei sen mukaan, paljonko siitä on verojen jälkeen omistajalle jäänyt jäljelle. Poikkeuksena ovat niin sanotut VOPR-osingot, joita ei asumistuen etuusohjeen kohdan 1.6.2.7. mukaan huomioida pääomatuloina. Jotkut pörssiyhtiöistäkin jakavat ainakin osan osingoistaan VOPR-osinkoina tehdessään niin sanottuja pääoman palautuksia omistajilleen.

Avatar
Vieras

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 11 Heinä 2019, 23:51

Bruttotuloasian osalta asumistuen etuusohjeessa todetaan mm. näin:

"Jos arvioit osinkotulon henkilön tiliotteen tai muun selvityksen perusteella, käytä bruttomäärää. Vähennä siitä ensin mahdollinen VOPR-osinko. Jos bruttomäärä ei selviä tiliotteelta, lisää
• pörssiyhtiön maksamaan osinkoon ennakonpidätyksen määrä, joka on 22,5/77,5 tilille
maksetusta osingon määrästä. (Ennakonpidätyksen määrä vuosina 2012 - 2013 on 21/79,
vuosina 2006 - 2011 19/81).
• REIT-rahaston maksamaan osinkoon ennakonpidätyksen määrä, joka on 30/70 tilille
maksetusta osingosta.
• muiden kuin pörssiyhtiöiden yhtiöiden osinkoon 7,5/92,5 tilille maksetusta osingon määrästä.
(Ennen verovuotta 2014 muiden kuin pörssiyhtiöiden osingoista ei tehty ennakonpidätystä.)"

Asumistuessa huomioitavassa osinkotulojen määrässä kyse ei siis ole esimerkiksi veronalaisen osinkotulon määrästä (koska asumistuessa huomioidaan verotonkin osa osinkotulosta), vaan siitä osinkotulon määrästä, jonka yhtiöt ovat maksaneet ennen ennakonpidätysten tekemistä.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32400
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Pääomatulojen vaikutus asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Heinä 2019, 14:50

Hei!

Kiitos kommentista.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi