Nuori muuttamassa omilleen

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
miuma
Viestit:4
Liittynyt: 12 Huhti 2018, 09:50

Nuori muuttamassa omilleen

Lukematon viesti Kirjoittaja miuma » 09 Elo 2019, 12:26

Tässä muutama kysymys
Syksyllä lukiosta kirjoittava nuori on muuttamassa joulukuussa omilleen. Kun lukio loppuu niin ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi.
Niin hänen saamat tulot kelasta. Asumistuki? Työttömyyspäiväraha? Toimeentulotuki?
Jos hän pääsee töihin vaiks kaupan kassalle tai siivoamaan osa-aikaisesti miten tämä vaikuttaa yllä oleviin tukiin?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:14831
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Nuori muuttamassa omilleen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 09 Elo 2019, 14:37

Hei miuma!

Nuori voi hakea asumismenoihin yleistä asumistukea. Yksin asuvalla voi olla tuloja 719 euroa, ilman että tulot vaikuttavat tuen määrään. Sen yli menevät tulot pienentävät tukea. Tässä kannattaa huomioida, että ansiotuloista tehdään ansiotulovähennys 300 euroa kuukautta kohti. Vasta vähennyksen yli menevä palkka vaikuttaa tukeen.

Arvion tuen määrästä voi laskea laskurilla.

Kun hän ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi, hän voi hakea työttömyysetuutta. Mikäli hänellä ei ole ammatillista koulutusta ja työssäoloehto ei täyty, hänelle voidaan asettaa odotusaika. Palkan saajan työssäoloehto edellyttää, että on ollut palkkatyössä vähintään 26 viikkoa edeltäneen 28 kuukauden aikana. Jos odotusaika tulee, se tarkoittaa että työttömyysetuutta voidaan maksaa vasta 21 viikon odotusajan jälkeen.

Osa-aikatöitä tehdessä, on mahdollista saada soviteltua päivärahaa. Tuloilla on suojaosa, joka on 300 euroa kuukautta kohti tai 279 euroa, kun sovittelujakso on 4 viikkoa. Suojaosan alle jäävä palkka ei vaikuta työttömyysetuuden määrään. Suojaosan ylittävästä palkasta puolet vähentää kyseiseltä ajalta maksettavan työttömyysetuuden määrää.

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, mutta siihen voi olla oikeus mikäli tulot eivät riitä menoihin. Tuki lasketaan tulojen ja menojen perusteella, joten ansiotulot pienentävät tuen määrää. Tarkemmin toimeentulotuesta voi tiedustella Kysy toimeentulotuesta palstalta.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi