Avioero ja tuet

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Milka
Viestit:1
Liittynyt: 03 Syys 2019, 12:04

Avioero ja tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Milka » 03 Syys 2019, 12:25

Hei,

Tuttavani tilanne on seuraava, että hän on joutunut muuttamaan pois yhteisestä omistusasunnosta ja ex-puoliso jäi siihen. Heillä on 3 alaikäistä lasta ja mies lupasi kuitata maistraattiin lapsia koskevan osoitteen muutoksen mitä ei nyt kuitenkaan tee, koska haluaa tehdä kiusaa. Lastenvalvojalla on käyty, mutta mitään ratkaisua ei saatu, vaan heidän tilanne lähtee oikeuden kautta hoitumaan. Sosiaalitoimi pyysi olla kelaan yhteydessä, että äiti pystyy tekemään selvityksen lasten olin paikoista, että hän saisi tukia haettua itsellensä. Kaksi isompaa on vuoroviikot ja nuorin joka toinen viikonloppu isällänsä. Kuinka tämä asia nyt menee?

Lapsilisät ovat tulleet äidille, mutta kenelle ne menevät jatkossa, koska mitään päätöstä ei saatu tehtyä? Äiti oli tehnyt kelaan jo ilmoituksen, että yksi lapsi jää isän kanssa samoille kirjoille, että isä saisi tästä tuet haettua.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30176
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Avioero ja tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Syys 2019, 10:26

Hei Milka!

Lapsilisää voidaan maksaa toiselle tai molemmille vanhemmille lasten osoitetiedoista riippumatta. Samasta lapsesta ei voida maksaa lapsilisää molemmille vanhemmille samanaikaisesti.

Jos vanhemmat eivät pääse lapsilisän maksamisesta keskenään sopimukseen, riitatilanteessa oikeus lapsilisän nostamiseen kuuluu sille vanhemmalle, joka pääasiassa huolehtii lapsen hoidosta ja kasvatuksesta. Lapsen hoidosta ja kasvatuksesta pääasiassa huolehtivana vanhempana pidetään sitä vanhempaa, joka elää lapsen kanssa yhteisessä taloudessa. Oleellista on se, kenen luona lapsi tosiasiallisesti asuu. Jos vanhempien antamat lapsen asumista koskevat selvitykset ovat ristiriitaisia, ja kumpikin vanhempi esittää lapsen pääasiassa asuvan hänen luonaan, lapsen voidaan yleensä katsoa asuvan väestötietojärjestelmään merkityssä osoitteessa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi