Ulkomailla oleskelu jaksoissa

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Oleskelu ulkomailla

Ulkomailla oleskelu jaksoissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Oleskelu ulkomailla » 09 Syys 2019, 13:36

Hei!

1.4.2019 alkaen on oikeus Kelan maksamiin etuuksiin, jos ulkomailla oleskelu kestää alle 6kk.

a) Onko kyseessä yhtäjaksoinen oleskelu, eli säilyykö oikeus Kelan maksamiin etuuksiin, jos teen vuoden aikana useamman alle kolme kuukautta kestävän matkan EU:n ulkopuolelle ja asun välillä Suomessa.

b) Onko kyseessä yhtäjaksoinen oleskelu, eli säilyykö oikeus Kelan maksamiin etuuksiin, jos teen vuoden aikana useamman alle kolme kuukautta kestävän matkan EU:n alueella ja asun välillä Suomessa

c) Olin ulkomailla 1.1.-2.7.2019 (yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta). Olenko oikeutettu Kelan etuuksiin? Vai alkaako kuuden kuukauden laskenta 1.4.2019 alkaen?

d) Olenko oikeutettu Kelan etuuksiin, jos olen ulkomailla 1.10.2019-31.3.2020, eli onko kyseessä kalenterivuosi vai katkeaako laskenta, kun vuosi vaihtuu.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:789
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomailla oleskelu jaksoissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 09 Syys 2019, 16:06

Hei Oleskelu ulkomailla!

Alla löydät vastaukseni lähettämiisi kysymyksiin.

a/b) Jos toistuvasti oleskelee ulkomailla lyhyempiä ajanjaksoja, tarkastellaan ylittyykö 6 kuukauden ulkomailla oleskelu vuositasolla. Vakituinen koti pitää olla Suomessa ja Suomessa oleskelun pitää olla jatkuvaa ja pääasiallista.

c) Jos asiakas on lähtenyt ulkomaille ennen 1.4.2019 lakimuutosta, tarkastellaan asiakkaan ulkomailla oleskelua vanhan lain mukaan.

d) Laskenta ei katkea, kun vuosi vaihtuu. Yleensä oikeus Kelan etuuksiin säilyy, jos oleskelee ulkomailla tilapäisesti eli alle 6 kuukautta.

Ystävällisin terveisin
Sanna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi