Hemvård o arbetslös

Vem har rätt till flexibel vårdspenning? Från när kan hemvårdsstöd sökas? Från och med när kan man ansöka om hemvårdsstöd? När lönar det sig att ansöka om privatvårdsstöd?

Valvoja: FPA | barnfamiljer

Avatar
Pelle358
Viestit:0
Liittynyt: 01 Helmi 2017, 00:38

Hemvård o arbetslös

Lukematon viesti Kirjoittaja Pelle358 » 11 Syys 2019, 19:49

Hej! Vi har 2 barn under 3år flickan är 9 mån pojken 2år han har kommunal dagvård! Kan man få hemvård stöd för ena barnet hemma och andra är på kommunal dagvård? Eller måste båda barnen vara hemma? En annan fråga: vilka förmåner är de vi kan söka nu när föräldraledighet en tar slut? Är det arbetslös och hemvård stöd samtidigt eller är det vårdledighet men ena barnet vill vi ha i kommunal dagvård det är till nyår som saken gäller för då har båda kommunal dagvårds plats!

Mvh Pelle358

Avatar
FPA | barnfamiljer
Viestit:689
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:53

Re: Hemvård o arbetslös

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | barnfamiljer » 12 Syys 2019, 10:32

Hej Pelle358!

Tack för din fråga.

Hemvårdsstöd kan betalas för ert yngre barn efter föräldraledighetens slut även om äldre barnet har kommunal dagvårdsplats.

En eventuell vårdledighet kommer du överens om med din arbetsgivare. Hemvårdsstödet är inte bundet till vårdledighet. Villkoret för att få hemvårdsstöd är bara att du har ett barn som är under 3 år och som inte har en kommunal dagvårdsplats.

Ifall du inte har något arbete, kan du anmäla dig till TE-byrån som arbetslös arbetssökande och ansöka om arbetslöshetsförmån. Förutsättningen för att kunna få arbetslöshetsersättning är att du söker heltidsarbete.

Ifall du samtidigt får både hemvårdsstöd och arbetslöshetsförmån, dras beloppet av hemvårdsstödets vårdpenning och vårdtillägg av från arbetslöshetsförmånen. Ett eventuellt kommuntillägg avdras inte från arbetslöshetsförmånen.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst