Toimeentulotuki ja veronpalautus

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13649
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja veronpalautus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 13 Elo 2019, 10:21

Hei Rega!

Veronpalautuksista jätetään huomioimatta yksin asuvilta 50 euroa ja perheeltä 100 euroa. Jos toimeentulotuen laskelmassa on huomioitu tuloksi koko veronpalautus, kannattaa sinun tehdä muutosilmoitus asiointipalvelussa.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Rega

Re: Toimeentulotuki ja veronpalautus

Lukematon viesti Kirjoittaja Rega » 04 Loka 2019, 11:28

Hei,
Mitenhän nyt tuo asia menee...
Jos siis on saanut veronpalautuksia, jonka vuoksi tt-tuki suoraan hylätään muutaman seuraavan kk ajan ja laskelmissa tuloja vyörytetään aina seuraavalle kuulle jne...
Niin jos tuona aikana tulee jotain tt-tuessa hyväksyttäviä terveydenhoitokuluja, niin pitäisikö tt-tukea kuitenkin hakea heti noiltakin kuukausilta, kun sitä ei vielä veronpalautusten takia saa (ja liittää näihin hakemuksiin toditteet laskuista) vai otetaanko ne huomioon vielä myöhemminkin "takautuvasti" laskelmissa. Eli en ole saanut tt-tukea elo-syyskuussa ja jos en nyt muutamaan kk hae tukea, koska tiedän suoraan, etten sitä heti saa veronpalautusten takia, ja haen sitä uudelleen esim. joulukuulle, niim otetaanko silloin laskelmissa huomioon esim. nyt lokakuun terveydenhoitokulut?

Avatar
Kaurapuurokansalainen
Viestit:23
Liittynyt: 17 Syys 2019, 12:54

Re: Toimeentulotuki ja veronpalautus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kaurapuurokansalainen » 04 Loka 2019, 13:29

Kannattaa varmuuden vuoksi hakea koko ajan vaikka ei saisikaan.

Terveydenhoitokulut yms laskut otetaan huomioon vain alkuperäisen eräpäivän mukaisessa kuukaudessa. Eli lokakuun laskua ei millään tavalla oteta huomioon joulukuun laskelmassa.

Valitettavasti vyörytykseen liittyen ei oikein saa kunnolla Kelalta tietoa (koska käsittelijöillä on mahdollisuus olla joustavia ja ”ottaa olosuhteet huomioon”). Mutta jos hakee joka kuukausi toimeentulotuen, ja lähettää kaikki laskut yms, niin mahdolisesti silloin vyörytettävää summaa pienennetään laskujen mukaisia summia, koska ne pitäisi ottaa huomioon. Mutta tätä ei voi tietää etukäteen.

Kannattaa huomioida, että vyörytykset tehdään oletetuilla summilla. Jos kuitenkin vyörytyskuukausien jälkeen alkuperäisestä rahasta onkin jotain vielä jäljellä, otetaan se huomioon tuloina laskelmassa. Eli jos vaikka veronpalautus on 600e helmikuussa, ja siitä vuörytetään 200e maaliskuun ja huhtikuun laskelmille, niin jos vaikka toukokuun alussa tilillä on 100e plussaa, niin se lasketaan plussana sille kuulle vaikka vyörytysaika on ohi.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13649
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja veronpalautus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 04 Loka 2019, 14:29

Hei Rega ja Kaurapuurokansalainen!

Tässä tapauksessa kannattaa toimeentulotuki tosiaan hakea myös niille kuukausille, joille et usko sitä saavasi, koska laskelmalla menona huomioitavat laskut voivat pienentää ylijäämän osuutta. Laskuja ei voida huomioida takautuvalta ajalta, mikäli kyseiselle ajalle ei ole haettu toimeentulotukea.

Tarkemmin tilanne ylijäämän osalta tutkitaan, kun toimitat hakemuksen.

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi