Työmarkkinatuki ulkomaille

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Jones49
Viestit:1
Liittynyt: 21 Loka 2019, 08:33

Työmarkkinatuki ulkomaille

Lukematon viesti Kirjoittaja Jones49 » 21 Loka 2019, 09:04

Olen lähdössä alle kolmen kuukauden ulkomaanmatkalle, säilytän suomalaisen osoitteen ja työnhakuni Suomeen. Teen osa-aikaisen työsopimuksen suomalaiselle työnantajalle matkan ajaksi. Säilytänkö oikeuteni työmarkkinatukeen?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:796
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Työmarkkinatuki ulkomaille

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 23 Loka 2019, 11:56

Hei Jones49!

Yleensä tilapäisen enintään 6 kuukauden ulkomailla oleskelun aikana on oikeus työttömyysetuuteen, jos työnhaku on voimassa TE-toimistossa Suomessa. Mainitset viestissäsi myös työskentelystä ulkomailla, joka voi vaikuttaa oikeuteesi Kelan etuuksiin.

Muussa kuin EU-/ETA-maassa tai Sveitsissä enintään 6 kuukauden työskentelyn aikana on yleensä edelleen oikeus Kelan etuuksiin. Oikeus Kelan etuuksiin säilyy myös yleensä suomalaisen työnantajan toiseen EU-/ETA-maahan tai Sveitsiin lähetetyllä työntekijällä, joka on oikeutettu A1-todistukseen Eläketurvakeskuksesta. Joissakin tilanteissa toisessa EU-/ETA-maassa tai Sveitsissä työskentely kuitenkin siirtää sosiaaliturvan työskentelymaahan, jolloin tulee selvittää oikeus työskentelymaan etuuksiin. Lisätietoja työntekijän sosiaaliturvasta löydät sivuiltamme täältä ja täältä.


Ystävällisin terveisin
Henna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi