Sprycel lääkevaihto

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Hannu 61
Viestit:1
Liittynyt: 21 Loka 2019, 22:06

Sprycel lääkevaihto

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu 61 » 21 Loka 2019, 22:25

Sairastan kroonista myelooista leukemiaa. Lääkäri on määrännyt minulle 2. linjan lääkkeeksi tuotteen Sprycel, mikä on alkuperäislääke. Aloitin lääkkeen käytön tammikuussa 2019. Toukokuussa 2019 alkuperäislääkkeen patentit raukesivat ja markkinoille tuli rinnakkaislääkkeitä. Apteekki vaihtoikin alkuperäislääkkeen rinnakkaislääkkeeksi tuolloin. Nyt on alkanut ilmetä erilaisia haittavaikutuksia, kuten yskää, hengenahdistusta, nesteen kertymistä keuhkoihin, yms. Kun tutkin KELA:n lääkehakua, siellä lukee alkuperäislääkkeen kohdalla SPRYCEL (KROONISEN MYELOOISEN LEUKEMIAN HOIDOSSA EI LÄÄKEVAIHTOA). Kysymys kuuluu, että onko apteekki vaihtanut alkuperäislääkkeen virheellisesti rinnakkaisvalmisteeseen, jos vaihto on KELA:n lääkeluettelossa kielletty? Koska tämä lääke on hyvin toiminut KML:n hoidossa, en haluaisi siitä luopua enkä varsinkaan silloin jos rinnakkaisvalmiste aiheuttaa mainittuja haittavaikutuksia mutta alkuperäisvalmiste ei niitä mahdollisesti aiheuttaisi.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10561
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Sprycel lääkevaihto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 22 Loka 2019, 14:39

Hei Hannu 61!

Yleensä lääkkeiden korvaaminen edellyttää, että apteekki on vaihtanut lääkemääräyksellä määrätyn lääkevalmisteen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen luettelon mukaiseen vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen, joka on hinnaltaan halvin tai jonka hinnan ero halvimpaan on enintään on enintään 0,50 euroa (Lääkelaki 57 b §). Vaihtoa ei kuitenkaan suoriteta, jos lääkkeen määrääjä tai ostaja on kieltänyt vaihdon.

Koska kyseisen valmisteen kohdalla lukee "kroonisen myelooisen leukemian hoidossa ei lääkevaihtoa", ei lääkevaihtoa tulisi tehdä. Neuvoisin sinua keskustelemaan asiasta lääkärisi kanssa. Kannattaa asia ottaa puheeksi myös apteekissa asioidessasi siellä.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi