Keskeytys ja keväällä uusi haku toiseen korkeakouluun

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Apris
Viestit:3
Liittynyt: 30 Marras 2017, 13:07

Keskeytys ja keväällä uusi haku toiseen korkeakouluun

Lukematon viesti Kirjoittaja Apris » 23 Loka 2019, 22:08

Hei!

Olen opiskellut koneinsinöörin opintoja ja juuri päättänyt että ala ei ole minua varten. Olen vaihtamassa toiseen korkeakouluun eri inssitutkintoalalle mutta suoraan en voi vaihtaa koska opintopisteitä ei ole tarpeeksi eli pääsykokeen kautta on mentävä. Opintopisteitä on tullut varsin vähän monen eri seikan takia - mm. kakkosluokan syyslukukauden jälkeen oli edessä inttivuosi eli syyskauden kesken olleet kurssit jäivät ilman suoritusta koska ne jatkuivat yli vuodenvaihteen kun intti oli jo alkanut. Palatessani vuoden päästä kouluun olikin hankala tilanne koska siellä oli kurssijärjestystä vaihdettu niin etten voinutkaan jatkaa siihen mihin jäin eli kakkosen puolivälistä vaan minut laitettiin ykkösen puoliväliin... Tämä koska uuden systeemin mukaan ykkösellä käydään läpi kursseja joita aiemmin käytiin vasta myöhempinä vuosina. Tämä taas aiheutti sen että jaksoissa oli paljon tyhjäkäyntiä niiltä osin kuin olin jo ennen inttiä kursseja suorittanut ja toisaalta ei ollut mitään sopivaa täydentävää mitä olisin voinut oheen ottaa. Eli varsin turhauttavaa - opintotukikuukaudet kuluivat ja mitään ei saanut haalittua kasaan kunnolla. Intin takia meni siis vuoden sijaan kaksi vuotta hotjaan ja siihen päälle sitten vajaatehoiset jaksot. Vielä kun ajatus alanvaihdosta kypsyi ollaan tässä tilanteessa.

Jos nyt lopetan koulun tähän ja haen keväällä uuteen koulutukseen, miten nostetut opintolainat, eihän ne lankea maksuun vielä tässä välissä? Opintotukikuukaudet tuskin tulevat riittämään uuden alan opiskeluun jos sinne pääsen koska tässä on niitä turhraantunut itsestäkin riippumattomista syistä. Onko sillä mitään merkitystä milloin nyt irtisanoudun tämänhetkisestä opinahjosta?

Toinen kysymys liittyen työntekoon opiskeluiden ohella. Nyt syksyllä olen satunnaisesti tehnyt töitä kesätyöpaikassani ja niistä asianmukaisesti kelaan ilmoittanut. On todella hankalaa kun ei voi etukäteen tietää miten paljon töitä tulee kuukaudessa tekemään - jos ilmoittaa jonkun arvion ja ei saakaan palkkaa yhtään, kuitenkin on saanut esim. vähemmän tukia arvion takia, on se harmi. Miten olisi järkevin menetellä?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32267
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Keskeytys ja keväällä uusi haku toiseen korkeakouluun

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Loka 2019, 13:13

Hei Apris!

Ikävä että aika on tuntunut kuluvan hukkaan. Toivottavasti pääset opiskelemaan suunnittelemallesi alalle.

Opintolainan takaisinmaksusta sovitaan aina pankin kanssa. Sinun kannattaa siis olla heihin yhteydessä henkilökohtaisesti tai tarkistaa asiaa lainapapereista. Yleensä takaisinmaksu alkaa noin puoli vuotta sen jälkeen, kun pankki on pääimittanut opintolainan korot viimeisen kerran. Pankki pääomittaa korot vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukikuukauden jälkeen.

Tarkoititko tulojen vaikutusta opintotukeen vai yleiseen asumistukeen?

Opintotuessa sinun tulee seurata, että koko vuoden tulosi pysyvät vuositulorajojen sisällä. Tuloja ei seurata kuukausitasolla vaan vuositasolla.

Yleinen asumistuki on haastavampi. Kun tuki on myönnetty, päätöksellä on huomioitu tuloja sen hetkisen tilanteen ja arvion mukaisesti. Asumistukea tarkistetaan, kun tulot nousevat vähintään 400 €/kk tai laskevat vähintään 200 €/kk. Yksittäisen kuukauden tulojen muutos ei vielä vaikuta tukeen, koska asumistuki tarkistetaan vasta sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen. Jos siis tulot muuttuisivat 1.10., tuki tarkistetaan 1.11. alkaen ja siitä eteenpäin olevat tulot vaikuttavat tukeen. Mikäli tulot vaihtelevat kuukausittain, tuki lasketaan keskimääräisten tulojen perusteella.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi