oleskeluluvalla Suomeen

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
henkka041
Viestit:15
Liittynyt: 17 Loka 2019, 16:02

oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja henkka041 » 02 Marras 2019, 12:28

Hei.
Vaimoni on kiinalainen. Hän on saanut oleskeluluvan Suomeen 1.3.2020 ja tulemme heti silloin Suiomeen. Kysyisin, että voiko vaimoni hakea Kela korttia ennen Suomeen tuloa? Meillä on asunto Suomessa.
Vaimoni on raskaana. Hän synnyttää toukokuun lopussa. Onko hänen mahdollista saada äitiysrahaa? Ymmärtääkseni Kela yleensä vaatii, että henkilön tulee kuulua Suomen sos.turvaan 180 päivää ennen raskautta. Minusta tämä on outoa tässä tilanteessa, siksi varmistan.
Minä (tuleva isä) haen isyysrahaa, vanhempainrahaa ja lapsilisää. Onko muita etuuksia, joita voimme hakea?
Saadakseen etuja Kela vaatii neuvolasta tai lääkäriltä raskaustodistuksen ennen 5. raskauskuukautta. Mistä voimme sellaisen hankkia, kun olemme Kiinassa tuohon maaliskuuhunasti (noin 7. kuukausi)?
Lisäksi luin, että oikeus sosiaaliturvaan selvitetään etuuden hakemisen yhteydessä. Miten tässä tilanteessa toimitaan (eli tuleeko kela Kortti hakemuksessa mainitsemaani osoitteeseen)?

Kiitos jos saisin vastauksen näihin viiteen kysymykseen, odotan innolla vastaustanne!

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:827
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 04 Marras 2019, 10:02

Hei henkka041!

Vaimosi voi hakea Kelan etuuksia ja Kela-korttia ennen Suomeen muuttoaan, mutta oikeudet etuuksiin voidaan ratkaista aikaisintaan Suomeen muuton jälkeen. Lisäksi hänellä tulee olla henkilötunnus, jonka myöntää Maistraatti. Henkilötunnuksen hakemisen yhteydessä tulee myös rekisteröidä henkilö-ja osoitetiedot, jotka Kela saa automaattisesti väestötietojärjestelmästä. Etuushakemusten liitteenä tulee toimittaa Ilmoitus Suomeen muutosta Kelaan lomakkeella Muutto Suomeen (Y77). Tämän ilmoituksen ja etuushakemuksen saatuamme käsittelemme asian ja vaimosi saa etuutta koskevan kirjallisen päätöksen väestötietojärjestelmässä olevaan osoitteeseen.

Vanhempainpäivärahaetuudet edellyttävät, että vanhempi on asunut Suomessa tai ollut oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää välittömästi ennen lapsen laskettua synnytysaikaa. Kela ratkaisee hakemuksen perusteella, eikä etukäteisiä ratkaisuja voida antaa. Perhe-etuuksista voitte hakea mainitsemiasi vanhempainpäivärahaetuuksia ja lapsilisää. Muista Kelan etuuksista löydät lisätietoja sivuiltamme www.kela.fi.

Vanhempainpäivärahahakemuksen liitteeksi tarvitaan raskaustodistus. Todistus voi olla ulkomailta saatu vapaamuotoinen ja vieraskielinen (mielellään englanniksi). Todistuksesta tulee käydä ilmi hakijan tiedot, laskettu aika, milloin raskaus on kestänyt 154 päivää, sikiöiden määrä, allekirjoituspäivämäärä ja lääkärin allekirjoitus, leima ja tiedot.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
henkka041
Viestit:15
Liittynyt: 17 Loka 2019, 16:02

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja henkka041 » 07 Marras 2019, 10:20

Hei. Kiitos tiedoista!
Vaimolleni on siis myonnetty oleskelulupa Suomeen (A lupa), koska mina olen miehensa.
1. Onko hanen mitaan mahdollisuutta saada aitiysrahaa? Vastauksestasi ymmarsin, etta mahikset on huonot mutta Kela ratkaisee asian.
2. Saako vaimoni aitiyspakkauksen? Ymmartaakseni ehtona on, etta vaimo hankkii raskaustodistuksen ennen 5. kuukautta ennen vauvan syntymaa eli ennen tammikuuta. Silloin nykyinen kiinalainen selvityksen paivays sopisi. Onko jokin osoite, johon voisin lahettaa nykyisen selvityksen ja kysya jos se on hyvaksyttava. Laakarin allekirjoituskin on. Tulemme Suomeen maaliskuun alussa ja synnytys on toukokuussa (tarkkaa aikaa ei Kiinassa mainita). Meilla on ultraaanitodistus, kuvat ja kaikki mutta Kiinaksi. On vaikea saada englanniksi todistus. Olemme kysyneet eri paikoista, mutta kaikki antaa vain kiinan kielisia. Synnytys paivamaaraa ei siis todistuksesta ilmene, vain se monennelako viikolla vaimoni on.

Avatar
vieraana

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja vieraana » 07 Marras 2019, 19:15

Äitiysavustuksen voi saada vakinaisesti Suomessa asuva.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:827
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 08 Marras 2019, 10:02

Hei Henkka!

Pyydän teitä toimittamaan hakemuslomakkeen SV9 (Hakemus – Äidin vanhempainetuudet) Kelaan. Tällä samalla lomakkeella puolisosi voi hakea useampaa etuutta. Saamme hakemuksella tietoa tilanteestanne ja voimme aloittaa näin etuuksien käsittelyn, jonka jälkeen annamme siis etuuspäätökset. Lomakkeen voi tulostaa verkkosivultamme www.kela.fi/lomakkeet.

Ystävällisin terveisin,
Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
henkka041
Viestit:15
Liittynyt: 17 Loka 2019, 16:02

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja henkka041 » 12 Marras 2019, 05:05

Hei. Kiitos, tassa viela muutama kysymys.
1.Voiko vaimoni rekisteroitya ennen Suomeen tuloaan? Mika on yleensa toimintatapa? (Maistraatti ei ole vielakaan vastannut viesteihini. ) Eli pitaisi saada suomalainen hetu.
2.Voiko lomakkeet tayttaa vaikka ei ole suomalaista henkilotunnusta tai tilinummeroa yms.? Vai voiko nama tiedot lahettaa myohemmin perassa? Ajattelin, etta jos lahetamme vajanaisen lomakkeen, niin annetaanko jokin asiakasnumero, jolla myohemmin voi loytaa jo lahetetyn lomakkeen?
3.Lomakkeita ei voi talllentaa taytettyina. Kun avaan tallennetun lomakkeen se on tyhja. Miten tassa pitaisi menetella? Meilla ei ole tulostinta. Voimme lahetttaa tulostettavaksi mutta tiedot katoavat. Taalla ei ole mahdollista avata suomalista verkkopankkia.
Mihin lahetamme raskaustodistuksen? Voinko pyytaa vanhempiani Suomessa tayttamaan lomakkeet ja toimittamaan teille? Se olisi ehka katevin tapa. He voisivat samalla tuoda raskaustodistukset.

H

Avatar
Muukalainen

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Muukalainen » 12 Marras 2019, 06:46

Hakijan on itse allekirjoitettava hakemus. Jos teillä ei ole tulostinta, kai siellä jossain virastossa tms voi tulostaa.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:827
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 13 Marras 2019, 13:25

Hei henkka041!

Henkilötunnuksen myöntämisessä ja väestötietojärjestelmään rekisteröitymisessä toimivaltainen viranomainen on Maistraatti, johon sinun tulee olla kysymyksestäsi yhteydessä.

Suosittelen vaimosi tilanteessa toimittamaan etuushakemukset Kelaan Suomeen muuton jälkeen, kun hänellä on myös henkilötunnus. Joka tapauksessa Kela voi ratkaista oikeuden etuuksiin aikaisintaan Suomeen muuton jälkeen ja lisäksi edellytetään henkilötunnus.

Jos puolisosi hakee Kelan etuuksia paperisilla lomakkeilla, niissä tulee olla hänen allekirjoituksensa, joten ne tulee olla tulostettuja. Lomakkeet liitteineen voi toimittaa Kelaan postitse tai palvelupisteeseen.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
henkka041
Viestit:15
Liittynyt: 17 Loka 2019, 16:02

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja henkka041 » 17 Marras 2019, 15:23

Hei. Kiitos viestistanne. Vaimoni on nyt saanut henkilotunnuksen.
Olisi teidan kannalta helpompi jos yksi henkilo vastaisi minuun viesteihin, niin tiedetaan mita ollaan kirjoitettu.
1. Kiinassa kun ei anneta laskettua aikaa, niin kun haetaan aitiysavustusta, niin voiko tassa tilanteessa soveltaa lapsen syntyma-aikaa lasketun ajan sijaan?
2. Kuten mainitsit raskaustodistuksesta, olen kaantanyt sen. Lahetan sen Kelaan. Mista voin tietaa, jos raskaustodistus on hyvaksytty tai jos meidan pitaa hankkia joku muu dokiumentti? Olisi hyva tietaa ajoissa ennenkuin etuuden hakuaika menee umpeen (5. raskauskuukausi).

H

Avatar
Kjhgfd

Re: oleskeluluvalla Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kjhgfd » 17 Marras 2019, 18:32

Soita kelaan niin saat henkilökohtaista palvelua. Täällä ohjeistus on yleisluonteista ja eri työntekijöiden antamaa eikä sidio kelaa mihinkään päätösluonteisesti. Työntekijä ei lue koko ketjua, vaan kysymykset, joihin ei ole vielä vastattu.