Yksityisen hoidon tuki ja isyyspäiväraha

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Eddie3

Yksityisen hoidon tuki ja isyyspäiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Eddie3 » 14 Marras 2019, 10:30

Moikka,

Lapsemme yksityinen hoitopaikka ei tiedetysti järjestänyt hoito heinäkuussa 2019. Yksityisen hoidon järjestävä yritys kuitenkin peri sopimuksen mukaisen maksun myös heinäkuun osalta, vaikka lapsi oli siis kotihoidossa.

Pidin isyysvapaani viimeisen jakson myös heinäkuussa ja sain tuolta ajalta isyyspäivärahaa. Lapsi olisi siis hoitopaikan puutteesta johtuen kotihoidossa.

Nyt me saimme takaisinmaksupyynnön yksityisen hoidon tuen osalta heinäkuulta. Ymmärrän, ettei tukea myönnetä lapsesta, josta isälle maksetaan isyyspäivärahaa, mutta päteekö tämä myös tilanteessamme?

Lapsi oli siis ilman hoitopaikkaa, isä kotona lapsen kanssa palkattomalla isyysvapaalla, yksityisen hoidon maksu maksettiin normaalisti. Onko tilanne siis todella se, että joudumme maksamaan tuen takaisin vai voidaanko takaisin perintä tilanteessamme perua?

Kiitos avustanne,
-Eetu

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29861
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Yksityisen hoidon tuki ja isyyspäiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 14 Marras 2019, 14:09

Hei Eddie3!

Ikävä tilanne. :(

Yksityisen hoidontukeen ei tosiaan ole oikeutta ajalta, jolloin lapsesta maksetaan isyysrahaa. Kun liikamaksua on ehtinyt syntyä, peritään väärin maksettu tuki takaisin. Käytännössä siis tarkoittaa, että päiväkodille maksettu yksityisen hoidon tuki peritään takaisin, koska isyysrahakauden aikana ei voida kyseistä etuutta päiväkodille maksaa.

Kela ei pysty vaikuttamaan teidän ja päiväkodin välisiin maksuihin tai hoitosopimukseen, vaan siitä sovitaan päiväkodin kanssa. Jos teillä on ollut velvollisuus maksaa hoitomaksu heinäkuulta päivähoitoon, niin tulee hoitomaksu siltäkin kuukaudelta maksaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi