Tulojen vaihtelu

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
baa

Tulojen vaihtelu

Lukematon viesti Kirjoittaja baa » 22 Marras 2019, 11:56

Miten ilmoitan tulot toimeentulotuen hakemuksessa kun tulot vaihtelee? Olen siis nolla sopimuksella töissä ja töiden määrää ei koskaan voi tulevalle kuulle tietää. Saan palkan lisäksi soviteltua työttömyyspäivärahaa. Lasketaanko tuki edellisen kuun tulojen mukaan vai miten?

Avatar
Vieras

Re: Tulojen vaihtelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Marras 2019, 19:26

Minulla lasketaan tulot edellisen kuun mukaan.
Saan siis minäkin soviteltua työmarkkinatukea ja olen 0 sopimuksella.

Avatar
baa

Re: Tulojen vaihtelu

Lukematon viesti Kirjoittaja baa » 25 Marras 2019, 08:00

Kiitos vieras. Mitenkähän noi tulot lasketaan tältä kuulta kun palkkapäivä kahden viikon välein joten tälle kuulle sattuu kolme palkkapäivää?

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13246
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Tulojen vaihtelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 26 Marras 2019, 14:25

Hei baa!

Tulojen tarkastelussa Kela huomioi sen, jos palkkatulo vaihtelee kuukausittain. Tällöin Kela tekee perustoimeentulotukipäätöksen yleensä aina kuukaudeksi kerrallaan ja palkkatulona käytetään edellisen kuukauden palkkaa.

Voit siis ilmoittaa hakemukseen edellisen kuukauden palkkatulosi eli sen, joka sinulla on tiedossa.

Tarkemmin tulojen huomioiminen selvitetään hakemuksella. Näet toimeentulotuen päätöksestäsi, miten marraskuun laskelma on kohdallasi tehty.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Hiljattain tukea saanut

Re: Tulojen vaihtelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Hiljattain tukea saanut » 26 Marras 2019, 17:23

Itseasiassa korjauksena edellisen viestin harhaanjohtavaan sanamuotoon.
Kela käsittelee aina käytännössä poikkeuksetta toimeentulotukihakemukset kuukausi kerrallaan. Järjestelmä pyytää tekemään ne useammaksi kuukaudeksi, samoin ohjeistus, mutta käsittely on tehnyt selväksi ettei hyväksy tai ole koskaan hyväksynyt yli kuukauden mittaista jaksoa vaikka tulot tiedettäisiin koko tulevalle vuodelle eikä tilanteessa olisi tulossa muutoksia.

Ainoana poikkeuksena mikäli meneillään olevan kuukauden tukea haetaan viimeisen viikon tai kahden aikana, jolloin normaalin aikataulutuksen ja ohjeistuksen mukaisesti suositellaan hakemaan tulossaolevan kuukauden tukea, tällöin molemmat kuukauden käsitellään samanaikaisesti.
Epäilisin kyseessä olevan osa tai yksi toimeentulotuen käsittelyn järjestelmällisiä ohjeistuksen & heidän toimintaansa säätelevän lain tietoisia rikkomista.
Näin ainakin vuoden koko 2018 ja 2019 alkupuoliskon aikana.

Avatar
Hiljattain tukea saanut

Re: Tulojen vaihtelu

Lukematon viesti Kirjoittaja Hiljattain tukea saanut » 28 Marras 2019, 14:13

Suosittelen kuitenkin ottamaan yhteyttä kelaan ja kyselemään, siinä osassa Kelan vastaus oli täysin oikea.
Myöskin on hyvä muistaa että toimeentulotuen normaalista käsittelystä poiketen muutoksenhakuja normaalin käsittelyn päätöksiin käsittelevät henkilöt ovat kokemusten mukaan tehneet päätöksensä loogisesti ja toimeentuloa käsittelevän lain mukaan. Eli kannattaa muistaa että vaikka isomman laitoksen yksi osastoista sooloilisi sen muut osastot ovat käytännössä toiminnaltaan täysin erillisiä sooloilijasta.