Ulkomailla asuminen hoitovapaan aikana

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Minsa
Viestit:1
Liittynyt: 26 Marras 2019, 14:56

Ulkomailla asuminen hoitovapaan aikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Minsa » 03 Joulu 2019, 08:36

Jos työnantajan kanssa on sovittu hoitovapaalle jäämisestä, voiko sen ajaksi muuttaa EU:n ulkopuolelle, ilman, että se vaikuttaa korvaukseen? Miten vaikuttaa, jos säilyy kirjoilla Suomessa vs. jos muuttaa kirjat väliaikaisesti toiseen maahan?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:855
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomailla asuminen hoitovapaan aikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 04 Joulu 2019, 10:56

Hei Minsa!

Ulkomailla oleskelevalla henkilöllä on oikeus Kelan etuuksiin vain, jos ulkomailla oleskelun suunniteltu kesto on enintään 6 kuukautta. Yleensä yli 6 kuukauden oleskelu ulkomailla katsotaan vakinaiseksi muutoksi, jolloin oikeus Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin päättyy.

Lastenhoidon tukia ei makseta EU- ja Eta-maiden ja Sveitsin ulkopuolisiin maihin. Kotihoidon tukea maksetaan kuitenkin tavanomaisen lomamatkan ajalta, joka voi kestää enintään 3 kuukautta.

Lyhytkin ulkomailla oleskelu voi vaikuttaa oikeuteen saada Kelan etuuksia. Siksi ulkomaille lähtevän etuudensaajan tulisi ilmoittaa oleskelun kestosta ja tarkoituksesta Kelaan jo etukäteen, jolloin Kela selvittää ulkomaille muuton vaikutuksen etuuksien maksuun.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Ulkomailla asuminen hoitovapaan aikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 04 Joulu 2019, 16:29

Hei,

Kiitos vastauksesta. Maksetaanko tukia siinä tilanteessa, jos kyseessä on valtion ulkomaille tilapaiselle työkomennukselle lähettämän työntekijän puoliso, ja kotikunta ja tili, jolle tuki maksetaan säilyy Suomessa?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:855
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomailla asuminen hoitovapaan aikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 09 Joulu 2019, 13:21

Hei!

Oletan, että kysymyksesi koskee kotihoidon tukea, koska ketjun ensimmäinen kysymys koski sitä.

Suomalaisen työnantajan lähettämällä työntekijällä ja hänen perheenjäsenillään on yleensä oikeus perhe-etuuksiin, jos he ovat vakuutettuja Suomessa sinä aikana, kun asuvat ulkomailla.

Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuissa on kuitenkin oma rajoituksensa, jos perhe oleskelee EU-alueen ulkopuolella: Kyseisiä tukia maksetaan EU-maiden ulkopuolelle enintään 3 kuukauden oleskelun ajalta. Tämä ehto koskee myös ulkomaille lähetettyjä työntekijöitä ja heidän perheenjäseniään.

Ystävällisin terveisin
Johanna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi