Tttuki ja vesimaksu

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Eriarvoisuus

Re: Tttuki ja vesimaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Eriarvoisuus » 14 Helmi 2020, 06:17

Vesilasku siis voidaan lisätä vuokraan. Mitenkäs lämmityskulut?
Yritän avata ajatusta eriarvoisesta kohtelusta alle.

1.Jos vuokraan asunnon hintaan 778€ sisältäen lämmityksen ja veden. Laskelmassa asuntoon en saa yhtään penniä, koska kohtuullinen huomioitava vuokra on 640€. Kelassa ei vesilaskua lisätä laskelmissa vuokran päälle jos se vuokraan sisältyy.

640€ lisäksi laskelmassa ei siis huomioida vettä 21,6x2 tai lämmitys kustannuksia 120€. Jos nämä huomioitaisiin kohtuulliset asumiskustannukset olisi 803€. Saisin asumiseen siis 25€.

2. Mutta jos vuokraisin toisen asunnon. Vuokra 640€, sähkölämmitys maksettaisiin erikseen 120€ ja vesi laskutettaisiin lisäksi 21,6x2. Tällöin laskettaisiin toimeentulotuki erikseen näihin kuluihin(163,2€). Asunto 2 asumiskustannukset olisi yhteensä 803,2€. Mutta se olisi toimeentulotukilaskelmissa minulle parempi, koska laskelmissa säkölämmitys ja vesi ovat erikseen huomioitavia kuluja jos vuokranantaja laskuttaa ne erikseen. Eli toimeentulotuen laskemiseen vaikuttaa vuokrantajan laskutustapa, kalliimmat asumiskustannukset voivat olla toimeentulotukiasiakkaalle suotuisammat.

On eri asia huomioida vesi + lämmitys erikseen, kuin laskea kohtuullisen asumiskustannuksien jatkoksi vesi+sähkö.

Eli asunto 2 olisi järkevämpi minun kannalta vaikka asunto 1 olisi kokonaisuudessaan halvempi.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13208
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Tttuki ja vesimaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 14 Helmi 2020, 13:17

Hei, Eriarvoisuus!

Vuokra-asunnon huomioitavia menoja ovat vuokra, erilliset vesimaksut ja lämmityskulut sekä
saunamaksu 1 krt/viikko. Vuokra-asunnoissa lämmityskustannukset kuuluvat pääsääntöisesti vuokraan. Jos lämmitys sisältyy vuokraan, verrataan vuokraa suoraan Kelan asumisnormiin. Jos lämmitys ei sisälly vuokraan, lasketaan vuokran ja lämmityksen kokonaiskustannukset kuukaudelle ja verrataan asumisnormiin. Jos lämmitysmenot ylittävät kuukausittain asumisnormista lämmitykseen jäävän osuuden vähäisesti, voidaan laskut yleensä hyväksyä kokonaisuudessaan.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi