Lääkekorvaukset

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
lenono
Viestit:93
Liittynyt: 07 Tammi 2016, 22:46

Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja lenono » 07 Tammi 2020, 18:39

Hei,
löysin muistisairaan isäni luota kaksi apteekkikuittia ja laskelmaa lääkeostoista. Kummankin päiväys on 12.2.2019 ja laskemien ja kassakuittien mukaan lääkkeistä on Kelakorvauksen ja omavastuun jälkeenkin maksettu 372,80 € ja 34,96 €. Onko näistä mitään mahdollisuutta enää saada lisäkorvausta, kun isäni ei ole ymmärtänyt, mitä hänen olisi näillä pitänyt tehdä? Eli ilmeisesti nämä olisi pitänyt toimittaa Kelaan?

Avatar
Vieras

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Tammi 2020, 19:03

Tuostahan on melkein vuosi aikaa. Ei niistä enään ole mahdollista saada mitään korvausta tai edes toimeentulotukea.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11594
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 08 Tammi 2020, 14:36

Hei, lenono!

Lääkekorvausten takautuva hakuaika on 6 kuukauden kuluessa lääkkeen ostamisesta. Vuoden 2019 lääkkeiden vuosiomavastuu oli 572e, jos vuosiomavastuu on täyttynyt on Kela lähettää erillisen kirjeen missä mukana on lisäkorvaushakemus. Jos vuosiomavastuu on jäänyt täyttymättä ei erillistä korvausta voi hakea.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
PR71+
Viestit:1
Liittynyt: 01 Maalis 2020, 12:21

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja PR71+ » 01 Maalis 2020, 12:30

En tiedä onko asiani nyt oikeassa paikassa mutta asiani koskee poikani astmalääkkeen korvattavuus tietoja. Tarvitsisin jonkinlaisen todistuksen tai ainakin tiedon siitä että poikani on saanut astmalääkkeeseen korvausta, oletettavasti vuonna 2003 tms. Mistä tämän tiedon saisi ? Mistä kysyä ?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11594
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 03 Maalis 2020, 08:37

Hei, PR71+!

Lääkekorvausoikeudesta annetaan kirjallinen päätös, mutta Kelan asiakirjat ja päätökset ovat saatavissa n. 5 vuotta takautuvasti. Suosittelen sinua olemaan yhteydessä sairastamisen asiakaspalveluumme, jolloin voitaisiin selvittää tilannetta tarkemmin.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Raude
Viestit:1
Liittynyt: 10 Touko 2020, 11:23

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Raude » 10 Touko 2020, 11:55

Yritin lähettää tämän palautelomakkeella, mutta palutetta ei oteta vastaan 31.5.2020 saakka.
Reseptilääkkeiden ostorajoitukset apteekeissa.

Olen tässä kuussa 86 vuotta täyttävä, monisairas siis riskiryhmäläinen kaikin tavoin. Annoin jo vIime kesänä palautetta lääkkeiden ostorajoitteista. Palaan asiaan nyt mökkikauden alkaessa.
Miksi en voi ostaa mökille lääkkeitä niin, ettei tarvitsisi muistaa ottaa kaupungista lähtiessä mökillä ollessa tarvittavia lääkkeitä mukaani ja taas mökiltä lähtiessä muistaa ottaa mukaan kaupungissa tarvittavia lääkkeitä mukaani. Paitsi unohtaminen ( mikä tässä iässä tapahtuu ennen nuorempana ) myös sen ennustaminen kuinka pitkäksi kummassakin päässä oleminen jatkuu. Tässä iässä mm.sairaudet voivat yllättäen tehdä muutoksia suunnitelmiin.
Kävin tänään apteekissa kaupungissa ennen mökille lähtöäni ottaakseni mukaani koko kesän ajan tarvittavat lääkkeeni. Ei käynyt, kun kävi ilmi, että minulla on vielä kotona kaupungissa riittävästi lääkkeitä kesää vasten. ( Apteekki ei nähnyt, että minulla ei ole mökillä lainkaan lääkkeitä talven jäljiltä ) Farmaseutti huomautti, että voinhan asioida mökkipaikkakuntani apteekissa ostamassa mökkilääkkeet. Huomautin, että siellä on apteekilla samat Kelan säännöt kuin teillä täällä kaupungissa. En siis saa sieltäkään, kun kerran kaupungissa on vielä lääkkeitä.
Vielä pahemmaksi tilanteen tekee se, että nyt korona-akana Kela on tiukentanut lääkkeiden ostorajoituksia. En enää saa ostaa ilman Kelakorvausta edes omalla rahalla lääkkeitäni.
Täytyy siis vain ennakoida ( ja onnistua siinä ) mökkimatkan kesto, olla unohtamatta lääkkeitä kumpaankaan päähän tai unohtaessani ajaa pitkä mökkimatka edestakaisin. Tässä eläkeiässä mökki- ja kaupunkiolon keston määrää pitkälti säät, ennakolta sovitut lääkärissä käynnit, yllättävät sairastumiset tms. syyt.
Onneksi mökkini ei ole Inarissa, vaan n. 100 km päässä. Mutta turhan pitkä matka ajaa edes takaisin lääkkeiden tähden.

Siis tehkää muutos reseptilääkkeiden ostorajoituksiin. Vähintään pitäisi poistaa koronarajoitus. Maksan mieluummin vaikka kaksinkertaisen hinnan kuin ajan 100 km unohduksen tai matkan keston väärin arvioinnin tähden. Tuleehan kesällä tehdyksi muitakin matkoja kuin mökkimatkat. Matkoja pidemmällä asuvien tuttavien luokse yöpymisineen tai esimerkiksi pääkaupunkiseudulta syntymäkaupunkiin Ouluun luokkakokoukseen ja yöpyä matkalla hotellissa. Näilläkin matkoilla olisi pakko saada lääkkeet, jos on unohtanut ottaa matkalle mukaan.

Avatar
Vieras

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 10 Touko 2020, 12:53

Kelakorvauksen saa kolmeksi kuukaudeksi.

Avatar
Vieras

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 10 Touko 2020, 12:57

Saat korvauksen enintään 3 kuukauden lääkemäärästä, mikä tarkoittaa 90 päivän hoitoaikaa.Lääkemäärä lasketaan lääkemääräyksen annostusohjeesta.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11594
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Lääkekorvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 11 Touko 2020, 08:58

Hei Raude!

Kiitos palautteestasi. Apteekkien tulee noudattaa sairausvakuutuslain mukaisia ohjeita siitä, milloin seuraavan lääkeoston voi antaa korvattuna.

Apteekki voi luovuttaa valmisteen korvattuna enintään 3 viikkoa (21 päivää) ennen edellisen lääke-erän loppumista (”joustoaika”). Joustoaika lasketaan hoitoajasta, jonka lääkemäärä riittää annostusohjeen mukaan käytettynä. Ostojen väliajoissa noudatetaan seuraavia periaatteita

- enintään 21 päivän joustoaika, kun aiempi lääke-erä on toimitettu 3 kuukauden hoitoaikaa (90 päivää/13 viikkoa) vastaavana eränä
- 14 päivän joustoaika, kun aiempi lääke-erä on toimitettu 2 kuukauden (60 päivää) hoitoaikaa vastaavana eränä.
- 7 päivän joustoaika, kun aiempi lääke-erä on toimitettu yhden kuukauden (30 päivää) hoitoaikaa vastaavana eränä tai pienempänä eränä.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vikke 50
Viestit:1
Liittynyt: 11 Touko 2020, 15:38

KELA:n postiosoite?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vikke 50 » 11 Touko 2020, 15:51

Mihin osoitteeseen nyt pitää lähettää LÄÄKÄRINLAUSUNTO B1 (insuliinin lääkekorvattavuuslausunto), kun paikkakunnan KELA-toimisto on kiinni (koska korona)?