Oleskelu Espanjassa yli 6kk/vuosi - Suomen sosiaaliturva?

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:832
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Oleskelu Espanjassa yli 6kk/vuosi - Suomen sosiaaliturva?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 01 Kesä 2020, 09:13

Hei aurinkolintu!

Ulkomaille muutosta on ilmoitettava Kelaan aina, jos sinulle maksetaan Kelasta etuuksia.

Jos muutat ulkomaille tilapäisesti eli alle 6 kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu Kelan etuuksiin. Muuttoasi pidetään vakinaisena, jos muutat pysyvästi ulkomaille tai oleskelet muualla kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä yli 6 kuukautta. Tällöin oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään.

EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä oleskelevalla työntekijällä on yleensä oikeus työskentelymaan sosiaaliturvaan työskentelyn kestosta tai asuinvaltiosta riippumatta. Esimerkiksi työskentelyyn liittyvistä olosuhdemuutoksista tulee kuitenkin tehdä ilmoitus Kelaan, jolloin tarkistamme oikeuden Suomen sosiaaliturvaan.

Oikeudesta sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin ulkomailla pääset lukemaan tarkemmin täältä.

Lue tarkemmin oikeudesta etuuksiin kunkin etuuden omilta verkkosivuilta, sillä joitakin etuuksia maksetaan vain 3 kuukautta kestävän ulkomailla oleskelun ajalta.

Siirsin kysymyksesi asumistuesta Kysy opiskelijoiden etuuksista/ Opiskelijan asuminen ja asumislisä palstalle. Pääset kysymykseesi täältä.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi