Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Milloin toimeentulotuki maksetaan tilille? Voiko Kelasta saada maksusitoumuksen apteekkiin? Entä ruokakauppaan? Voiko Kela maksaa sähkölaskuni? Kysy ja keskustele toimeentulotuen maksamisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
Osuus

Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Osuus » 03 Kesä 2020, 15:04

Sain viimeisimmässä toimeentulotukipäätöksessä kehotuksen realisoida omaisuus vuoden loppuun mennessä ja rahoista perittäisiin ilmeisesti tilaisuuden tullen Kelalle jotain takaisin.
Mitä tämä nyt sitten tarkoittaa käytännössä?
Enkö ole ensi vuodesta enää oikeutettu saamaan toimeentulotukea, koska minulla sattuu olemaan pieni osuus sisarusten kanssa vanhemmiltamme jo yli 20 v sitten perimästämme mökistä?
Yksi sisaruksista on aikoinaan (n. 10 v sitten) ostanut minulta murto-osuuden omasta osuudestani, joten minun osuuteni on nyt kaikkein pienin ja on enää 8/30. Loppuja en ole enää pystynyt realisoimaan, enkä tulevaisuudessakaan pysty. Jäljellä oleva osuuteni tulee siirtymään aikanaan lapsilleni.
Mökki ei ole muutenkaan kovin arvokas, siellä ei ole mm. kaivoa, muista mukavuuksista puhumattakaan. Lisäksi asioita mutkistaa se, että tontilla on lisäksi toinen, pelkästään sisareni perheen myöhemmin täysin omilla rahoillaan kustantama mökkirakennus, jonka käyttö tosin on ollut sallittu myös minulle, vaikka en itse rakennuksesta omista nurkkaakaan. Maksan tietysti kiinteistöveron silti koko alueesta.
Jonkun täysin vieraan ihmisen mukaan ottamiseen tähän kuvioon eivät sisarukseni suostu ja se olisi muutenkin käytönnössä hankalaa. Itse käytän, tai muu perhe, mökkiä korkeintaan n. 1 viikon vuodessa.

Avatar
Bvcgf

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Bvcgf » 03 Kesä 2020, 16:41

Myy osuutesi sisaruksillesi.

Avatar
Osuus

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Osuus » 04 Kesä 2020, 15:42

Bvcgf kirjoitti:
03 Kesä 2020, 16:41
Myy osuutesi sisaruksillesi.
Eivät pysty ostamaan.

Avatar
kysykaakelasta

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja kysykaakelasta » 04 Kesä 2020, 22:03

entäs jos vaan toimittaa kelalle paperin jossa todetaan ettei sisarukset pysty tai halua sitä osuuttasi ostaa, kiinteistövälittäjä ei varmaankaan ota edes myyntiin tuollasta osuutta.... kela varmaan sitten kertoo kuinka tuo realisointi tapahtuu, tai anna sitten vaan kelan se myydä (onhan siitä mökistä kai joku hinta-arviokin olemassa) tai anna vaikka ennakkoperintönä se jo lapsillesi ja jätä itsellesi siihen käyttöoikeus

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13631
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 08 Kesä 2020, 08:43

Hei Osuus!

Koska toimeentulotuki on viimesijainen taloudellisen turvan muoto, asiakkaalta voidaan edellyttää myös kiinteän omaisuutensa realisoimista elantonsa turvaamiseksi. Kiinteää omaisuutta on esimerkiksi metsätila, kesämökki tai muu kiinteistö. Realisointimahdollisuudet on aina selvitettävä ja realisointiin pyrittävä.

Jos mökin realisointi ei onnistu ja olet edelleen toimeentulotuen tarpeessa, voit hakea toimeentulotukea myös ensi vuonna. Liitä hakemukseen mukaan selvitys kokonaistilanteestasi, esim. miksi osuutesi myynti ole onnistunut.

Jos myyt osuutesi mökistä, ilmoita myös siitä Kelalle.

Oikeus toimeentulotukeen tutkitaan aina hakemuksen perusteella. Ennakkopäätöksiä asiasta ei voida tällä palstalla antaa.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Elo 2020, 18:46

Basic Universal Income! Suomeen nyt heti. Ottaisin tuhannen prosentin rikosten + kodittomuuden nousun mielummin kuin tämän oikeudettomuuden omistaa asioita.

Avatar
Epätietoinen85
Viestit:193
Liittynyt: 02 Maalis 2017, 06:08

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Epätietoinen85 » 23 Elo 2020, 06:15

Menehtyneet vanhemmat ovat jättäneet neljälle aikuiselle lapselleen perinnöksi rapistuneen omakotitalon eli jokainen omistaa talosta 1/4 osan, yksi lapsista hakee tt tukea kelasta, kela ei myönnä tt tukea vaan käskee realisoimaan oman osuuden talosta, tt tuen hakijan sisarukset eivät halua ostaa, tt tuen hakija laittaa paikallislehteen ilmoituksen että myydään 1/4 osa omakotitaloa mutta jostain kumman syystä innokkaita ostajia ei näy ei kuulu, hän hakee jälleen kelan tt tukea ja ilmoittaa edellä mainitut asiat, kela vaatii selvityksen miksi realisointia ei tapahtunut... Mitä ihan tarkalleen ottaen kela tähän selvitykseen vaatii laitettavan? Sisarusten lausunnot allekirjoituksineen että miksi eivät halua ostaa ? valokuva siitä paikallislehdestä olleesta myynti ilmoituksesta ? Asunnon välittäjän lausunto siitä että eihän tuollaista 1/4 osa taloa kukaan osta ? Mielellään selkeä ja seikkaperäinen vastaus, kiitos.

Avatar
Vieras

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Elo 2020, 11:22

Nuo on monesti arvottomia tuommoiset pienen osan omistamiset jostain peritystä mökkipahasesta sillä ulkopuolinen ei tuollaisia osta. Tai itseasiassa se arvo on monesti jopa negatiivinen. Maksat kuluja omaisuudesta josta vain mieliharmia.

Jos omat tulot ja elämä sillämallilla että toimeentulotukea tarvitaan pitkäaikaisesti niin asia korjataan niin että osuus myydään eurolla ( pitää olla joku summa kauppasopimuksessa) sisaruksille. Se varmaan vaikea sulattaa että antaa ilmaiseksi mutta kun vaan reippaasti ottaa laskutikun, oman elämäntilanteen, harmituksen kulut ja hyödyt niin huomaa että se on monesti oikea ratkaisu.

Turha myös ajatella että perintönä lapsille. Mieliharmia ja riitoja vain annat tuollaisella "pilkotulla mökkiomaisuudella" jos kynsin hampain pidät kiinni loppuun asti.

Avatar
Vieras

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Elo 2020, 11:38

Suomessa on paljon "omaisuuksia" joita kukaan ei osta edes eurollakaan vaikka ei olisi mitään sisarusvirityksiä.
Syynä on "omaisuuden" kulut, sähkö, kiinteistövero yms suhteessa käyttöarvoon.

Jos vielä on joku monen sisaruksen "omaisuus" niin jos halutaan olla ilkeitä siitä huonompiosasta sisarusta kohtaan niin ei osteta edes eurollakaan toisen osuutta ja näin saadaan toinen jakamassa kuluja omaisuudesta mistä vain jotkut hyötyy.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:13631
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Toimeentulotuki ja realisoimaton omaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 24 Elo 2020, 10:27

Hei Epätietoinen85!

Selvitä tilanteesi hakemuksessa ja toimita liitteeksi tositteet, joista käy ilmi millaisiin toimenpiteisiin olet ryhtynyt realisoinnin suhteen (esim. mainitsemasi myynti-ilmoitus lehdessä tai välittäjän kanssa tehty myyntitoimeksianto). Käsittelijä pyytää tarvittaessa lisätietoja.

Ystävällisin terveisin
Maarit | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi