Yrittäjän tulot haettaessa elatusavun maksuvapautusta

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
MaijaMallikas09
Viestit:2
Liittynyt: 24 Heinä 2020, 11:58

Yrittäjän tulot haettaessa elatusavun maksuvapautusta

Lukematon viesti Kirjoittaja MaijaMallikas09 » 24 Heinä 2020, 12:03

Hei!

Jos yrittäjällä on perinnässä elatusmaksuja ja hän haluaa hakea osittaisen työkyvyttömyyden vuoksi elatustuen maksuvapautusta, minkä perusteella yrittäjän tulot määritetään?

Tilanne on sellainen, että yrittäjällä on ollut jo kuukausia hyvin pienet tulot. Jopa niin pienet, että Kela ei maksa sairauslomiena ajalta sairauspäivärahaa vedoten siihen, että tulorekisteristä tarkastettujen tietojen perusteella tulot ovat olleet liian alhaiset sairauspäivärahaan. Kelan ohjeissa lukee kuitenkin, että maksuvapautusta hakiessa yrittäjän tulot katsottaisiin YEL-työtulon perusteella.

Kuinka voi olla mahdollista, että Kela itse kieltäytyy maksamasta sairauspäivärahaa, mutta maksuvapautusta haettaessa todelliset tulot eivät kuitenkaan kelpaisi arviointiperusteeksi?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:645
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Yrittäjän tulot haettaessa elatusavun maksuvapautusta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 28 Heinä 2020, 09:22

Hei MaijaMallikas09!

Olisiko uuden elatussopimuksen tekeminen mahdollista, kun tuloissa on tullut muutoksia? Siinä tapauksessa suosittelen varaamaan ajan lastenvalvojalle. Perimme aina elatusapua voimassa olevan elatussopimuksen tai tuomion perusteella.

Jos kriteerit täyttyvät, voimme tosiaan myös myöntää vapautuksia elatusapuvelan valtion saatavan maksamisesta. Kahden asiaa tulee toteutua, että vapautus voidaan myöntää: täytyy olla peruste maksuvapautuksen saamiselle (esim. työkyvyttömyys) ja tulojen tulee jäädä alle elatustukilaissa säädetyn tulorajan. Työkyvyttömänä voidaan pitää, jos on esittää lääkärintodistus tai lausunto työkyvyttömyydestä.

Asia on kuten kerroitkin, eli tulot katsotaan YEL-työtulon perusteella. Jos ei kuitenkaan ole YEL-vakuuttamisvelvollisuutta tai -vakuutusta, voidaan huomioida oma arvio elinkeinotoiminnan tulosta, tai ennakkoverolipun mukainen tulo. Ymmärrän hyvin, että harmittaa, jos omalla kohdalla kriteerit eivät täyty. Säännöt ovat kuitenkin hyvin tarkat siihen, milloin maksuvapautus voidaan myöntää, emmekä voi niissä joustaa.

Tulorajat ja muuta lisätietoa on luettavissa osoitteessa www.kela.fi/elatusvelvolliselle-maksuvapautus.

Toivottavasti näistä neuvoista oli sinulle apua.

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
MaijaMallikas09
Viestit:2
Liittynyt: 24 Heinä 2020, 11:58

Re: Yrittäjän tulot haettaessa elatusavun maksuvapautusta

Lukematon viesti Kirjoittaja MaijaMallikas09 » 28 Heinä 2020, 14:17

Hei!

Ensinnäkin, elatusmaksusopimuksen muuttaminen ei auta, sillä toinen osapuoli ei suostu allekirjoittamaan uutta sopimusta. Lastenvalvoja ei voi pakottaa lasten äitiä allekirjoittamaan. Asia onkin vireillä oikeudessa, ja sen käsittelyyn pääsemisessä menee todennäköisesti yli vuosi. Ja samalla perintä jatkuu.

Kriteerit täyttyvät kyllä. Osittaisesta työkyvyttömyydestä on todisteena useita sairauslomia yli vuoden ajalta sekä tuoreita lääkäreiden ja kirurgin lausuntoja. Leikkausaikaa odotellaan parhaillaan. Ruumiillista työtä tekevälle ihmiselle työnteko on mahdotonta yläraajaongelmien vuoksi.

Siitä johtuen tulot ovat pienet. Mutta alkuvuodesta YEL-tuloa ei olla huomattu laskea alas, vaan se on muutettu vasta joitain viikkoja sitten. Eli katsooko Kela todelliset tulot tulorekisteristä vai katsotaanko tuloiksi se, että alkuvuoden YEL-maksun perusteeksi ilmoitetut tulot ovat olleet korkeammat?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:645
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Yrittäjän tulot haettaessa elatusavun maksuvapautusta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 29 Heinä 2020, 13:28

Hei MaijaMallikas09,

Kela katsoo elatusapuvelan maksuvapautusta varten tulot tulorekisteristä. Jos arveluttaa onko itsellä oikeus maksuvapautukseen, voi hakemuksen aina toimittaa Kelaan. Maksuvapautuksesta annettaan päätös, josta voi valittaa jos kokee ettei päätös ole ratkaistu oikein.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi