Elatusavun perinnästä kysymys

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Kysyn_vaan

Elatusavun perinnästä kysymys

Lukematon viesti Kirjoittaja Kysyn_vaan » 18 Helmi 2021, 20:24

Hei, kysyisin tällaista. Jos on lastenvalvojalla tehty vuonna 2015 elatusmaksusopimus kahdesta lapsesta, elatusmaksut näistä kahdesta lapsesta on 309,54 euroa, elikkä 154,77 euroa per lapsi. Ja tähän asti henkilö X on maksanut kiltisti tuon 309,54 euroa summan lähivanhemmalle. Tulot ovat tippuneet niin paljon, että henkilö X ei pysty enää suorittamaan elatusmaksuja lähivanhemmalle. Lastenvalvojalle on kyllä varattu aika elatusmaksujen tarkistamista varten, mutta jonot ovat 4-5 kuukauden pituisia, joten tuohon on vielä aikaa, elikkä muutosta ei ole vielä vähään aikaa tulossa, vaikka rahaa ei yksinkertaisesti ole maksaa. Miten jos niin sanotusti herra X laiminlyö elatusmaksujen maksamisen lähivanhemmalle, ja lähivanhempi hakee elatustukea KELA:sta siitä johtuen, että herra X(etävanhempi) ei pysty maksamaan elatusmaksuja. Tässä tapauksessahan KELA alkaa oman ymmärryksen mukaan perimään elatusmaksuja etävanhemmalta? Ja jos etävanhemmalla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa ennen kuin lastenvalvojalla on saatu tarkistettua elatusmaksuja. Niin onko tuosta mitä KELA tulisi perimään etävanhemmalta mahdollista tehdä maksusuunnitelmaa?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:669
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Elatusavun perinnästä kysymys

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 19 Helmi 2021, 08:07

Hei Kysyn_vaan!

Elatusapuvelkaan on mahdollista tehdä maksusuunnitelma Kelan perintäkeskuksen kanssa. Voit lähettää maksuehdotuksen Kelaan asiointipalvelun kautta viestillä tai soittamalla Kelan perintäkeskukseen.

Jos elatusapuvelkasi on Kelan perinnässä etkä pysty maksamaan sitä tilapäisen maksukyvyttömyyden takia, voit hakea Kelasta maksuvapautusta. Lisää maksuvapautuksesta löydät Kelan nettisivuilta kohdasta Elatusapuvelan maksuvapautus.

Kertomasi jonotusaika lastenvalvojille kuulostaa todella pitkältä ajalta. Jos lastenvalvoja muuttaa elatussopimusta takautuvalle ajalle, esim. mainitsemasi 4-5 kk ajalta, syntyy tilanne, jossa olet ehkä jo ehtinyt maksaa elatusapuvelkaa liikaa. Jos elatusapuvelassa on ns. liikasuoritusta se palautetaan sinulle takaisin. Jos elatusapuvelka on jo lähtenyt ulosottoon ja velassa on ulosotosta tullutta liikasuoritusta, liikasuoritus palautetaan ulosottoon.

Lisätietoja elatusapuvelan perinnässä saat Kelan perintäkeskuksesta. Voit lähettää perintäkeskukseen viestin asiointipalvelun kautta tai voit soittaa perintäkeskuksen puhelinpalveluun.

Terveisin
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi