Ansaitseminen työkyvyttömyyseläkkeellä

Muutoksia perhesuhteissa? Töihin kuntoutustuella?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Harmaa Soturi

Re: Ansaitseminen työkyvyttömyyseläkkeellä

Lukematon viesti Kirjoittaja Harmaa Soturi » 05 Maalis 2021, 11:05

Pitkästä keskustelusta en löytänyt vastausta asiaani.
Miten lasketaan sivutoimisen yrittäjän työtulo? Kilometrikorvaukset ja päivärahat siis eivät ole tuloihin laskettavaa osuutta, tämä oli selvä, mutta entä muut yritystoiminnan kulut? Hankintakustannukset, alv, toimituskulut jne. Lasketaanko tuloksi siis kaikki yrityksen tilille siirtyvä raha sellaisenaan (eli asiakaslaskutukset), vai menojen jälkeen viivan alle jäävä tulo, omalle tilille siirretty raha vai mikä?
Jos laskutan asiakasta esim 1000€, mistä hankintakustannusten, alv:n, kirjapito- toimitus- ja laskutuskustannusten jälkeen käteen jää vaikka 300€, lasketaanko tuloksi 1000€ vai 300€? Jos en nosta yrityksen tililtä rahaa omalle käyttötililleni, vaan talletan rahat investointeja varten, lasketaanko nuo edelleen tuloksi?
Suunnittelen siis aloittavani kuntoutustuen aikana oman yrityksen, jonka on tarkoitus työllistää minut myöhemmin täysipäiväisesti, kun nykyiseen työhöni en terveyteni vuoksi pysty enää palaamaan.

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6805
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Ansaitseminen työkyvyttömyyseläkkeellä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 05 Maalis 2021, 14:15

Hei, Harmaa Soturi!

Jos yritystoiminta on vakuutettu, huomioidaan eläkelain mukainen työtulo (YEL- ja/tai MyEL-työtulo).
Jos yritystoimintaa ei ole vakuutettu, huomioidaan yrityksestä nostetun palkan määrä TAI tosiasialliset tulot yrityksestä verottajan hyväksymillä vähennyksillä vähennettyinä TAI elinkeinotoiminnan ansiotulo edellyttäen, että eläkkeensaaja työskentelee.

Voit ilmoittaa työansioistasi verkkoasiointipalvelun Viestit-toiminnolla, suullisesti tai vaihtoehtoisesti kirjallisesti lomakkeella. Vaikutus tutkitaan ilmoituksesi perusteella. Tarvittaessa hyödynnetään tulorekisteriä ja verotustietoja.

Mukavaa viikonloppua! :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi