Kelan etuudet

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Ihanko yksin

Kelan etuudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Ihanko yksin » 07 Huhti 2021, 04:44

Hei!
Olen eronnut lasteni isäsätä ja saan yh korotuksen lapsilisiin, sekä pienen palkkani takia myös asumistukea kalliiseen vuokra-asuntooni. Avopuolisoni asuu eri osoitteessa ja odotamme yhteistä lasta. Hän opiskelee työttömyysrahalla ja saa omaan asuntoonsa asumistuen myös. Jos muutamme lapsen synnyttyä yhteen, onko näin, että menetän lapsilisien yh korotuksen ja asumistuki pienenee, vaikka avokkini ei millään lailla osallistu omien lasteni elatukseen? Hänellä ei myöskään ole työttömyysrahaa kummempia tuloja? Kelan asumistukilaskurin mukaan menettäisin asumistuesta satoja euroja sekä yh korotukset lapsilisästä. Myös avokin tulot tippuisi. Eli onko kannattavampaa jatkaa perheenä eri osoitteissa vaikka käytännön kannalta sama osoite olisi järkevin? Miten työttömyysraha katsotaan niin suureksi lisätuloksi, että yhteenmuutettuammme menettäisin ison osan tuikitärkeistä tuista? Ei mene minun ymmärrykseen. Tällä kannustetaan pärjäämään yksin:(

Avatar
Vieras

Re: Kelan etuudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Huhti 2021, 16:08

Jos muutatte yhteen niin asumistuki on yhteinen.Jos haluatte valittaa niin eduskunta säätää lait Suomessa.Asumistuki perustuu lakiin yleisestä asumistuesta.Ihmiset ei tiedä vuonna 2021 ettei kela säädä lakeja Suomessa.

Avatar
Vieras

Re: Kelan etuudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Huhti 2021, 17:54

Jonkun tuen laskiessa joku toinen tuki voi noustakin. Työttömyysetuuksissa esimerkiksi on lapsikorotus. Niistä voi lukea esim. osoitteesta: https://www.kela.fi/paljonko-tyottomyys ... -maksetaan .

Elämisen kulut per asukas ovat usein pienemmät kun asukkaita on enemmän. Esimerkiksi kolmion ja kaksion neliövuokrat ovat usein pienempiä kuin yksiön neliövuokrat, ja vaikkapa sähköliittymän perusmaksu peritään useamman asukkaan taloudessakin yhteen kertaan, kuten yksin asuvillakin, jolloin kulu per asukasluku on pienempi monen asukkaan tapauksessa. Elämiskulujen riippuvuudella asukasluvusta on lakeja säädettäessä perusteltu sitä, miksi yksin asuvien ja yksinhuoltajien tuet ovat paremmat kuin useamman hengen talouksilla.

Avatar
Vieras

Re: Kelan etuudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Huhti 2021, 18:00

Vielä sitaatti työsta työttömyysetuuden lapsikorotusta käsittelevästä linkistä. Siellä todetaan:

"Sinulla on oikeus lapsikorotukseen myös avio- tai avopuolisosi alaikäisestä lapsesta, jos tämä asuu kanssasi samassa taloudessa."

Eli siis lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen menettää, jos on avio- tai avoliitossa, mutta vastaavasti työttömyysetuuden lapsikorotuksen saa myös avio- tai avopuolison alaikäisestä lapsesta, joka asuu samassa taloudessa. Työttömyysetuuden lapsikorotus on isompi kuin lapsilisän yh-korotus.

Avatar
Ihanko yksin

Re: Kelan etuudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Ihanko yksin » 08 Huhti 2021, 06:04

Kiitos tiedosta! Tätäpä en tiennytkään. Voisiko Kelakerttu myös vastata??

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32480
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kelan etuudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 09 Huhti 2021, 10:43

Hei Ihanko yksin!

Toiset ovatkin jo neuvoneet sinua täällä ihan oikein :)

Jos muutat puolisosi kanssa avoliittoon, lakkaa lapsilisän yksinhuoltajakorotus. Sinun tulisi ilmoittaa muutoksesta esim. OmaKelan kautta.

Myös yleinen asumistuki pitää tarkistuttaa hakemuksella koska ruokakunnan henkilömäärä muuttuu. Jatkossa myös puolisosi huomioidaan laskelmassa.

Totta on myös se, että puolisosi voi saada työttömyysetuuden lapsikorotusta sinun lapsistasi kun hän asuu samassa taloudessa lastesi kanssa. Hän voi ilmoittaa muutoksesta työttömyysajan ilmoituksessa.

Terkuin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi