Vanhemmalla Ali-vuokralla

Voinko saada asumistukea?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
SeppoTaalasmaa
Viestit:10
Liittynyt: 07 Huhti 2019, 02:19

Vanhemmalla Ali-vuokralla

Lukematon viesti Kirjoittaja SeppoTaalasmaa » 18 Huhti 2021, 22:38

Hei minulle on pitkän sairaspäivärahakauden jälkeen tulossa kuntoutus, eli siis osatyäkyvyttömyyseläke tai miten lie mahd täysi työkyvyttömyyseläke.

Miten tämä asia määräytyy kun asun vanhemma omistusasunnossa alivuokralaisena, olenko esim oikeutettu saamaan eläkeläisen asumistukea vuokra menoihin, alivuokralla vanhemman omistusasunnossa? Lähinnä mietin joudunko kustantamaan tätä vuokraa täysin omasta eläkkeestä ja hakemaan toimeentulotukea perusosana, ja ei vastaukseksi ei kelpaa että vanhemmalla asuminen ei ole este hakemiselle. + mikäli olen oikeututte eläkkeensaajan asumistukeen vanhemmalla ollessa alivuokralla, onko heidän tuloilla väliä yms ruokakunta?

Myös haluaisin laissa säädetyn pdf sivut/tiedostot linkkinä asiaan liittyen sillä tätä googlaamalla helposti löydä.

Avatar
Vieras

Re: Vanhemmalla Ali-vuokralla

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Huhti 2021, 11:45

Et voi saada omaa asumistukea. Vanhemmat ja lapset kuuluvat samaan ruokakuntaan,jolloin asumistukeen vaikuttavat myös vanhempasi tulot.


Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6801
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Vanhemmalla Ali-vuokralla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 20 Huhti 2021, 14:05

Hei, SeppoTaalasmaa!

Osatyökyvyttömyyseläkkeen saajalla ei ole oikeutta eläkkeensaaja asumistukeen. Jos taas kyseessä on työkyvyttömyyseläke, voi sen lisäksi hakea eläkkeensaajan asumistukea. Jos asut omaisen luona ja maksat vuokrasopimuksen mukaisesti vuokraa, voit hakea eläkkeensaajan asumistukea. Tästä löytyy ohjeistus Kelan eläkkeensaajan asumistuen etuusohjeessa, sivulla 26.

Vieras olikin linkannut lakiohjeen koskien yleistä asumistukea. Mutta koska kyseessä on eläkkeensaajan asumistuki laki on eri kuin yleisessä asumistuessa. Eläkkeensaajan asumistuen lakipykälät löydät: https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070571.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi