Koulumatkatuki omalla autolla

Tukea päivittäisiin koulumatkoihin lukiolaiselle ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijalle. Miten sitä haetaan ja maksetaan? Entä jos muutan? Saanko tukea työssäoppimisjakson ajalle?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
21523

Koulumatkatuki omalla autolla

Lukematon viesti Kirjoittaja 21523 » 02 Touko 2021, 11:00

Hei. Muutan elokuussa kotipaikkakunnalleni ja haen kelalta koulumatkatukea. Tarkoitus on alkaa kulkea omalla autolla (yhden suuntainen matka 40km). Julkisilla matka kestää odotuksineen 1,5- 3h. Mutta tuo 3h ehkä kerran viikkoon.

Siinä on vaan sellainen, että 3 kertaa viikossa minun täytyy mennä ensin bussilla 34km paikkaan A (koska koulu alkaa eri paikasta) ja siitä sitten muutaman tunnin päästä 6km, paikkaan B, lukiolle, koulun päätyttyä bussilla 40km, paikkaan C, kotiin. Ja kaksi kertaa viikkoon menen siis suoraan kotoa lukiolle ja takasin tullessa lukiolta suoraan kotiin, eli yht 40km/suunta. Onkohan näillä perusteilla mahdollista hakea tukea, matkan rasittavuuden vuoksi? Tai riittääkö tuo kerran viikkoon yli 3h matka odotuksineen?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:36214
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Koulumatkatuki omalla autolla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 03 Touko 2021, 08:34

Hei

Jos voisit käyttää koulumatkallasi julkista liikennettä, mutta kuljet koulumatkasi omalla autolla, voit silti saada koulumatkatukea määrätyissä tilanteissa. Yksi tällainen tilanne olisi, jos koulumatkasi kestää julkisella liikenteellä keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Tämä ehto ei sinulla toteudu, jos sinulla on vain yksi 3 tunnin matkapäivä (varsinkin kun pitäisi olla yli 3 tuntia).

Toinen mahdollisuus saada koulumatkatuki oman auton käytöllä on se, että koulumatkasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana. Kertomasi perusteella tämä ehto voisi toteutua. Emme voi kuitenkaan tehdä täällä Kysy Kelasta -palstalla ennakkopäätöksiä. Mutta kannattaa hakea koulumatkatukea oman auton käytön mukaan ja tällä mainitulla perusteella. Ja toki kannattaa samalla kertoa nuo matka-ajatkin.

Saat Kelasta päätöksen. Jos kuitenkin käy niin, että koulumatkatukea ei myönnetä, joudut sen jälkeen harkitsemaan, pitäisikö sittenkin siirtyä käyttämään julkista liikennettä.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi