Muutto Suomeen EU-kansalaisen kanssa

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Peppi123123

Muutto Suomeen EU-kansalaisen kanssa

Lukematon viesti Kirjoittaja Peppi123123 » 05 Touko 2021, 21:12

Hei!

Olemme muuttamassa partnerini kanssa suomeen, minä paluumuuttajana ja hän ensimmäistä kertaa. Hänellä on EU-passi, ja hän tekisi suomessa ensin maisterin ja sitten töihin. Pystyykö hän saamaan suomessa opintotukea, kun muutamme pysyvästi ja perhesyistä? Luin, että parisuhde pitää todistaa, riittääkö siihen esimerkiksi yhteinen pankkitili useilta vuosilta?

Avatar
Vieras

Re: Muutto Suomeen EU-kansalaisen kanssa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 05 Touko 2021, 21:25

Onhan se yhteinen osoite parempi.Yhteinen pankkitili ei osoita parisuhdetta.Tehän pystytte asumaan omissa asunnoissa vaikka ois yhteinen pankkitili.Ehdotan että teillä on sama postiosoite jossa molemmat on kirjoilla.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1059
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Muutto Suomeen EU-kansalaisen kanssa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 07 Touko 2021, 16:12

Hei Peppi123123!

Perheenjäsenenä pidetään avio- ja avopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta. Voit lukea lisää perheenjäsenen sosiaaliturvasta täältä.

Jotta puolisosi oikeus sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin voidaan selvittää, tulee hänen toimittaa ilmoitus Suomeen muutosta (Y77) sekä hakea jotakin etuutta, esimerkiksi Kela-korttia (SV157). Koska itse muutat paluumuuttajana, riittää että ilmoitat Kelaan Suomeen paluusta joko asiointipalvelun kautta, soittamalla asiakaspalveluumme tai paperilomakkeella Y77. Muutosta tulee ilmoittaa myös Digi- ja väestötietovirastoon (DVV).

Ystävällisin terveisin
Nelli | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi