Aikuiskoulutustuki ja opiskelu ulkomailla

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Aikuisop tuki ulko

Aikuiskoulutustuki ja opiskelu ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja Aikuisop tuki ulko » 30 Huhti 2021, 09:25

Hei!

Olen suunnitellut aikuisopintojen aloittamista suomalaisessa oppilaitoksessa, jossa tutkinnon voi suorittaa etänä. Aikuiskoulutustuen kriteerit täyttyvät. Suunnitelmissa on asua osa tutkinnon suorittamisen ajasta ulkomailla. Vaikuttaako tukeen, jos asun ulkomailla yli tai alle 6kk?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1075
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Aikuiskoulutustuki ja opiskelu ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 03 Touko 2021, 09:39

Hei Aikuisop tuki ulko!

Suoraa vastausta kysymyksellesi en voi valitettavasti antaa. Etäopintoja tekevän opiskelijan ulkomailla oleskelun syy tulee olla juuri opintojen suorittaminen, jotta voisi pysyä Suomessa vakuutettuna.

Ilmoituksessasi ulkomaille muutosta tulee selventää ulkomailla oleskelusi perustetta. Ilmoituksen ja lisäselvityksen perusteella Kela selvittää, voitko pysyä vakuutettuna Suomessa myös ulkomailla oleskelun aikana. Voit tehdä ilmoituksen OmaKelassa kohdassa Ilmoita muutoksista - Oikeus Suomen sosiaaliturvaan - Ilmoita muutosta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen.

Suosittelen, että osoitat aikuiskoulutustukeen liittyvät kysymykset Työllisyysrahastoon, sillä Kela ei vastaa aikuiskoulutustuesta.

Ystävällisin terveisin
Vilma | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Aikuisop tuki ulko

Re: Aikuiskoulutustuki ja opiskelu ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja Aikuisop tuki ulko » 08 Touko 2021, 10:06

Hei!

Kiitos vastauksesta. Ohjauduin aikanaan tänne työllisyysrahaston sivuston kautta. Alla onkin viittaus nettisivujen ohjeesta. Muutto ulkomaille tapahtuisi puolisoni työn takia, mutta samaan aikaan olisi mahdollista asua osittain myös Suomessa. Minun pääasiallinen toimena olisi opiskella, opinnot eivät vaadi läsnäolopakkoa, joten ne voi käytännössä suorittaa missä vain. Tässä mietin, miten määritellään vakinainen asuminen tai jos ulkomailla asuisi esim 5kk ja palaisi Suomeen kuukaudeksi? Vaikuttaisiko tuen maksamiseen, jos opintoja suoritettaisiin ulkomailla myös paikallisessa oppilaitoksessa?

”Jotta voit saada aikuiskoulutustukea, sinun pitää asua vakinaisesti Suomessa ja kuulua Suomen sosiaaliturvaan.

Tilapäisestäkin ulkomaille muutosta tulee ilmoittaa Kelaan, joka päättää kuulumisestasi Suomen sosiaaliturvan piiriin. Tarkempaa tietoa Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ulkomaille muuttaessasi löydät Kelan nettisivuilta.”

Ja kiitos kun vastailette näihin kysymyksiin. 😊

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1075
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Aikuiskoulutustuki ja opiskelu ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 17 Touko 2021, 09:11

Hei Aikuisop tuki ulko!

Muuttoasi pidetään vakinaisena, jos muutat pysyvästi ulkomaille tai oleskelet muualla kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä yli 6 kuukautta. Suomessa käyminen tai lomien viettäminen täällä ei katkaise yhtäjaksoista ulkomailla oleskelua. 6 kuukauden aikaraja ei kuitenkaan ole ehdoton, jos oleskelet toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä kertaluonteisesti ja tilapäisesti.

Löydät enemmän tietoa ulkomaille muutosta verkkosivuillamme.

Ilmoituksesi (katso yllä oleva vastaus) perusteella, Kela selvittää, voitko kuulua muuton jälkeen Suomen sosiaaliturvan piiriin.

En voi valitettavasti vastata siihen, vaikuttaako opintojen suorittaminen paikallisessa oppilaitoksessa aikuiskoulutustukeen, koska tämä ei ole Kelan maksama etuus. Olethan etuuteen liittyvissä kysymyksissä yhteydessä Työllisyysrahastoon.

Jos toivot henkilökohtaisempaa neuvontaa, suosittelen olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Ystävällisin terveisin
Vilma | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi