Lapsen kuolema

Mitä äitiyspakkaus sisältää? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele äitiysavustukseen liittyvistä asioista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Lapsen kuolema

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 09 Touko 2021, 14:29

Jos odottaa kaksosia ja toinen vauvoista kuolee ennen synnytystä. Miten vaikuttaa äitiys vapaan pituuteen?

Avatar
Vieras

Re: Lapsen kuolema

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 09 Touko 2021, 15:22

Lapsen kuolema

Jos raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää (22 raskausviikkoa) ja lapsi syntyy kuolleena tai kuolee synnytyksessä tai pian sen jälkeen, Kela maksaa äitiysrahaa 105 arkipäivältä. Myös äitiysavustuksen saa pitää. Sen sijaan vanhempainrahaa tai lapsilisää ei tällöin makseta lainkaan. Jos lapsi on syntynyt elävänä ennen kuin raskaus on kestänyt 154 päivää, äidillä on oikeus äitiysrahaan 105 arkipäivältä.

Jos lapsi syntyy kuolleena tai kuolee synnytyksessä, voidaan isyysrahaa maksaa äidin äitiysrahakaudella enintään 18 arkipäivältä lapsen kuolinpäivän jälkeen. Jos isä ei pysty heti jäämään pois työstä, voidaan isyysraha myöntää myöhemmästäkin ajankohdasta, mutta vain siihen saakka, kunnes lapsen kuolinpäivästä on kulunut 18 arkipäivää.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaan ei ole oikeutta, jos raskaus päättyy keskenmenoon ennen kuin se on kestänyt vähintään 154 päivää ja lapsi on syntyessään kuollut. Erityisäitiysrahaa voidaan maksaa raskauden keskeytymiseen saakka, jos maksamisen muut edellytykset täyttyvät.

Jos lapsi kuolee isyysrahakaudella, maksetaan isyysrahakausi tai meneillään oleva jakso loppuun, kuitenkin enintään 18 arkipäivältä.

Jos lapsi kuolee silloin, kun äiti tai isä on vanhempainvapaalla, Kela maksaa vanhempainrahaa 12 arkipäivää kuolinpäivästä, enintään kuitenkin vanhempainrahakauden loppuun. Lapsilisän maksu lakkaa seuraavan kuun alusta.

Vanhempainrahakausi maksetaan ilman pidennyspäiviä, jos samalla kertaa syntyneistä lapsista elää vain yksi, kun vanhempainrahakausi alkaa. Jos vähintään kaksi lasta elää, kun vanhempainrahakausi alkaa, maksetaan pidennetty vanhempainrahakausi loppuun.

Lapsen kuolema voi lisäksi vaikuttaa seuraaviin etuuksiin: elatustuki, eläkkeensaajan asumistuki, kansaneläkkeen lapsikorotus, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuki, sotilasavustus, työmarkkinatuki tai peruspäiväraha ja yleinen asumistuki. Jos saat jotain näistä etuuksista, ota yhteyttä Kelaan.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:33130
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Lapsen kuolema

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 10 Touko 2021, 10:41

Hei!

Jos vain toinen lapsista syntyy elossa, äitiys- ja vanhempainpäivärahakauden pituus on sama kuin perheissä, joissa odotetaan yhtä lasta. Monikkoperheiden pidennystä ei ole siis mahdollista saada.

Jos monikkoraskauden aikana yksi lapsi syntyy kuolleena ja raskaus jatkuu toisen lapsen osalta, oikeus äitiysrahaa alkaa vasta lasketuajan tai raskauden päättymisen perusteella. Toisen lapsen menetyminen ei siis aikaista äitiysrahakauden alkua. Tälläisessä tilanteessa voi kuitenkin tulla oikeus sairauspäivärahaan ja asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi