Pitkittynyt työkyvyttömyys

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
HarmaaVaris

Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja HarmaaVaris » 19 Huhti 2021, 20:38

Yhdenjaksoinen sairausloma alkanut syksyllä v.2019 jatkuen edelleen. 300 sairauspäivärahakausi täyttynyt 8/20. Tuolloin eläkevakuutusyhtiön kuntoutustuki hylättin ja olen ollut ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla. Työsuhde voimassa (tosin en tiedä kauanko enää)

9/21 alkaen täyttyy vuosi ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Haenko sairauspäivärahaa uudelleen? Jos, niin lasketaanko se uudelleen?

Kannattaako tuohon kuntoutustuen uudelleen hakemiseen käyttää vähiä voimavaroja ja jos, niin missä vaiheessa? Sairausloma kun jatkunee edelleen..

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11756
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 21 Huhti 2021, 09:55

Hei, HarmaaVaris!

Sairauspäivärahan enimmäisajan täytyttyä voit saada päivärahaa saman sairauden perusteella, kun olet ollut vähintään 12 kuukauden ajan yhtäjaksoisesti työkykyinen. Työkykyisyysaikaan rinnastetaan aika jolloin, on ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa. Kerroit että 9/2021 tulee täyteen vuosi, kun olet saanut työttömyyspäivärahaa, joten voit hakea sairauspäivärahaa saman sairauden perusteella uudelleen vasta sen jälkeen. Sairauspäivärahan määrä lasketaan uudelleen vuositulojen perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää työkyvyttömyyden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Voit lukea lisää: www.kela.fi/sairauspaivaraha-maara-ja-m ... -vuositulo

Kuntoutustuen uudelleen hakemisesta voisi pohtia esim. hoitavan lääkärisi kanssa. Tokihan sitä on mahdollista hakea uudelleen, jos on tullut jotain uutta tietoa esim. uusi diagnoosi tai jotain muut, edellisen hakemisen jälkeen. Uudelleen hakemisesta päätät sinä itse. Ennakkoon en pysty sanomaan onko uudelleen hakemisesta hyötyä.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Harmaavaris

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja Harmaavaris » 21 Huhti 2021, 13:55

Kiitos vastauksesta. Kerroit että voin hakea sairauspäivärahaa, kysymys kuuluu nyt että pitääkö? Vai voiko ansiosidonnainen jatkua jos päivät riittää?

Ja eikö kuntoutustuki ole kuntoutumista varten vai olenko ymmärtänyt väärin?
Voiko hylyn syynä olla "liian lyhyt" sairasloma??

Jotkut sairaudet vaan vaatii enemmän aikaa että oikeat hoidot ja lääkitykset löytyy ja kun toive on palauttaa työkyky niin hylkypäätökset kyllä syö motivaatiota = hidastaa toipumista aika lailla, valitettavasti..

Avatar
Vieras

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Huhti 2021, 14:38

Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Sen aikana tai jo sitä ennen Kela ja työeläkelaitoksesi selvittävät mahdollisuutesi kuntoutua työelämään tai vaihtaa ammattia ammatillisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen avulla. Ne ohjaavat sinut tarvittaessa myös muuhun kuntoutukseen. Kelan maksama kuntoutustuki alkaa yleensä noin vuoden kuluttua, jos työkyvyttömyys pitkittyy.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11756
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 21 Huhti 2021, 14:47

Hei, Harmaavaris!

Jos olet työkyvytön, ensisijainen etuutesi on sairauspäiväraha, joten selvitä oikeutesi siihen. Kuntoutustuki on sairauden hoidon, kuntoutumisen sekä hoito- ja kuntoutussuunnitelman valmistelun ajaksi myönnettävä määräaikainen työkyvyttömyyseläke.

Sairausvakuutuslaissa ja kansaneläkelaissa työkykyä arvioidaan hieman eri tavoilla. Kuntoutustuen hylkäysperuste ei voi olla yksistään se, että "sairausloma on liian lyhyt". Sairauspäiväraha on aina ensijainen 300 päivää, jonka jälkeen työkyvytömyyden jatkuessa tulee selvittää oikeus työkyvyttömyyseläkkeesen (kuntoutustuki).

Mukavaa päivän jatkoa! :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
jeejeejee2

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja jeejeejee2 » 25 Huhti 2021, 22:04

Mahtavaa sain kirjekuoren Kelasta

Avatar
jeejeejee2

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja jeejeejee2 » 26 Huhti 2021, 08:44

Siinä luki hylätty

Avatar
jaahans

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja jaahans » 14 Touko 2021, 21:07

Jos työeläkevakuutusyhtiön kuntoutustuki on hylätty, voiko Kelan kuntoutustukea hakea?

Avatar
juukisjuu

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja juukisjuu » 14 Touko 2021, 21:34

meidän oli pakko laittaa hylätty ku laitamme automaattisesti kaikille... nyt äkkiä valitus si nul on 30 pv aikaa ja hylkäämme sen sitten uudestaan

Avatar
ooyecfs

Re: Pitkittynyt työkyvyttömyys

Lukematon viesti Kirjoittaja ooyecfs » 17 Touko 2021, 08:29

Meitä kelan johtajia ei kiinnosta ketä saa ja ketä kunhan saamme omamme. yrittäkää nyt valittaa