Opiskelija ja yrittäjä

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Vieras

Opiskelija ja yrittäjä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 30 Heinä 2021, 21:47

Hei!
Opiskelen ammattikorkeakoulussa ja saan tällä hetkellä asumistukea ja opintotukea. Harkitsen kevytyrittäjyyttä tai toiminimen hankkimista, mutta minua mietityttää niistä saatujen tulojeni vaikutus tukiin.
Vaikuttaako yrittäjänä saadut tulot asumistukeen, jos ne ovat esim. alle 600€/kk? Tuloni yrittäjänä tulisivat vaihtelemaan joka kuukausi, pitääkö minun ilmoittaa kuukauden tuloistani kelaan kuinka usein?
Samalla voisin kysyä lahjarahan vaikutuksesta opintotukeen ja asumistukeen. Huomioidaanko esim. vanhemmilta saatu ennakkoperintö tai lahjaraja kelassa tuloina?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:36860
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelija ja yrittäjä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 03 Elo 2021, 09:02

Hei!

Satunnaiset tulot eivät vaikuta yleiseen asumistukeen kuten vanhemmilta saatu lahjaraha tai perintö. Yleisessä asumistuessa pelkästään omaisuus ei vaikuta tuen määrään (poikkeuksena metsänomistaja). Jos omaisuus alkaa tuottamaan tuloa esim. vuokratuloa tai korkotuloa, niin nämä kuitenkin ovat yleisessä asumistuessa huomioitavaa tuloa.

Jos kevytyrittäjänä sinulla on voimassaoleva YEL-vakuutus, niin asumistuessa tulona huomioidaan YEL-työtulo eikä omasta yrityksestä saatuja palkkoja oteta tulona huomioon. Jos sinulla ei ole YEL-vakuutusta, niin asumistuessa huomioidaan tulot, jotka saat laskutuspalvelun kautta. Opintotuki on myös yleisessä asumistuessa huomioitavaa tuloa.

Yleisen asumistuen tarkistusperuste on silloin, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk/brutto päätöksen tuloihin verrattuna. Tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen.

www.kela.fi/asumistukeen-vaikuttavat-tulot.

Opintotuessa ei huomioida perintö- tai lahjaveron piiriin kuuluvia perintöjä tulona. Jos omaisuus alkaa tuottamaan tuloverolain alaista tuloa, niin huomioidaan se opintotuen tulovalvonnassa tuloksi. Voit varmistaa perinnön verotuksen verottajalta. www.kela.fi/omat-tulot-mitka-tulot-huomioidaan.

Huomioithan, että opiskelijan täytyy itse huolehtia siitä, että tulot eivät ylitä vuositulorajaa. Jos tuloraja ylittyy, niin voit palauttaa opintotukikuukausia vapaaehtoisesti. Taulukon opintotuen vuositulorajoista löydät täältä: www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/omakela