UKK: Velkatiedot, maksaminen Kelalle, maksuvaikeudet

Kysy maksujärjestelyistä sopimisesta. Millaiset osamaksujärjestelyt ovat mahdollisia? Miten voi välttää ulosottoperinnän?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Kela | perintä
Viestit:589
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

UKK: Velkatiedot, maksaminen Kelalle, maksuvaikeudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 26 Huhti 2017, 11:44

Minulla on useita velkoja maksettavana Kelalle. Mistä voin tarkistaa velkojeni määrän ja sen, mitä velkoja ne ovat?

Kun kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi Kelan asiointipalveluun (http://www.kela.fi/asiointi), näet Perintä-kohdassa takaisin perittävien etuuksien tiedot. Voit koska tahansa tarkistaa, paljonko perittävää etuutta on jäljellä ja miltä ajalta etuus peritään takaisin. Palvelussa näkyvät perittävät etuudet, elatusapuvelka ja opintolainan takaussaatava.


Miten voin sopia velkojen maksusta?

Voit neuvotella maksusuunnitelmasta Kelan Perintäkeskuksen kanssa näin:
* Voit ehdottaa osamaksua verkkopalvelussa, http://www.kela.fi/asiointi - Hakemukset ja ilmoitukset - Perinnän maksusuunnitelma.
* Voit tehdä ehdotuksen maksusuunnitelmasta myös Viestit -toiminnolla valitsemalla aiheeksi Liikamaksut ja perintäasiat tai
* Palvelunumerosta 020 634 4940 tavoitat palveluneuvojan ma - pe klo 9 - 16. Takaisinperintäpäätöksessäkin on kerrottu yhteystiedot.
Vanheneeko takaisinmaksuvelka koskaan?

Velka vanhenee lopullisesti yleensä 15 vuoden kuluttua päätöksen antamisesta. Sen jälkeen velkaa ei enää peritä. Joissakin tilanteissa, joihin liittyy rikos, velka vanhenee 20 vuoden kuluttua.

Vanhentumisesta säädetään ulosottokaaressa (15.6.2007/705).


Apua velkojen maksuvaikeuksiin

Jos sinulla on vaikeuksia selviytyä velkojesi maksuista, voit ottaa yhteyttä talous- ja velkaneuvontaan taloudellisen tilanteesi selvittämiseksi tai selvittääksesi mahdollisuutesi päästä velkajärjestelyyn. Maksutonta talous- ja velkaneuvontaa tarjoavat valtion oikeusaputoimistot.

Voit ottaa yhteyttä myös Takuusäätiöön. Takuusäätiön Velkalinja antaa maksutonta neuvontaa puhelinnumerossa 08009 8009, ja sen verkkosivuilla on Kysy rahasta -chat.


Mitä tapahtuu, jos en pysty maksamaan takaisinperittävää velkaani sovitun maksusuunnitelman mukaan?

Jos et pysty maksamaan sovitun maksuohjelman mukaisesti, velka siirtyy ulosottoviranomaisen perittäväksi 2 maksukehotuksen jälkeen.


Jos velkani siirretään ulosoton perittäväksi, mitä siitä seuraa?

Ulosottohakemus lähetetään asuin- tai kotipaikkasi ulosottoviranomaiselle, joka lähettää sinulle ilmoituksen asian vireille tulosta ja maksukehotuksen. Siinä vaiheessa voit vielä maksaa saatavan vapaaehtoisesti ulosottoviranomaisen maksukehotuksen mukaisesti.

Jos et maksa vapaaehtoisesti, ulosottoviranomainen tutkii, onko sinulla ulosottokelpoista tuloa tai omaisuutta. Jos sellaista tuloa tai omaisuutta löytyy, ulosottoviranomainen tekee palkan, eläkkeen, elinkeinotulon tai omaisuuden ulosmittauksen. Ulosmitattu omaisuus voidaan myydä.

Jos ulosottoperinnässä ei kuitenkaan löydy ulosmittauskelpoista tuloa tai omaisuutta, ulosottomies toteaa sinut varattomaksi. Ulosoton toteamasta varattomuudesta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin.

Myös pitkäkestoinen ulosotto aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin, kun palkan tai muun toistuvan tulon ulosmittaus tai maksusuunnitelma on ollut voimassa vähintään 18 kuukautta viimeisen 2 vuoden aikana.

Lisätietoja ulosottoperinnästä löydät https://oikeus.fi/ulosotto/fi/