Allmänt bostadsbidrag då man ska utomlands?

Högskolor och yrkeshögskolor i Finland och utomlands. Studiestöd, måltidsstöd, studielånskompensation och studielånsavdrag. Frågor som gäller tillräcklig studieframgång och den maximala stödtiden.

Valvoja: FPA | studiestöd

Avatar
julinarantala
Viestit:0
Liittynyt: 04 Heinä 2016, 18:43

Allmänt bostadsbidrag då man ska utomlands?

Lukematon viesti Kirjoittaja julinarantala » 14 Heinä 2017, 14:12

Hej! Både jag och min rumskamrat kommer att åka på utbyte i höst. VI behåller vår lägenhet i Åbo undertiden vi är borta (ca. 4 månader). Ska vi ansöka om allmänt bostadsbidrag som vanligt? Eller hur ska vi gå tillväga?
Tacksam för svar, Julina

Avatar
FPA | studiestöd
Viestit:830
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:54

Re: Allmänt bostadsbidrag då man ska utomlands?

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | studiestöd » 17 Heinä 2017, 12:14

Hej julinarantala

Tack för din fråga.

Ni kan ansöka om allmänt bostadsbidrag, för studerande kan det beviljas tidigast från och med 1.8. För tiden ni är på utbyte, kan ni få studiestödets bostadstillägg för utlandsstudier. I så fall dras bostadsbidraget in för er bostad i Finland senast efter 3 månader. En förutsättning är att hushållet svarar för boendeutgifterna även under frånvaron.

Om ni inte redan gjort det, behöver ni meddela FPA om ert utbyte, så att förmånerna kan betalas ut korrekt och till rätt belopp. Meddela förändringarna via vår e-tjänst. Man loggar in i e-tjänsten med sina bankkoder eller med ett mobil-ID. Ni är också välkomna att ringa FPA:s servicenummer för studerande, 020 692 229 så kan vi se närmare på er situation.

Mera information om studier utomlands finns även här: www.fpa.fi/studiestod-utomlands.

Vänliga hälsningar

Maria | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!