Lainojen vaikutus tukeen

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
kremro
Viestit:6
Liittynyt: 01 Maalis 2017, 14:39

Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja kremro » 01 Maalis 2017, 14:51

Millä tavoin perustoimeentulotukea hakevan tilitiedoissa näkyvät hakijan vastaanottamat lainat vaikuttavat laskelmassa? Ja jos lainan suurudella on merkitystä, niin millä tavoin? Entä lainan laadulla, eli huomioidaanko esimerkiksi pikavipit, pankkilainat tai lainat sukulaisilta eri tavoilla?

Avatar
eipätaida

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja eipätaida » 01 Maalis 2017, 20:47

eipä taida vaikuttaa, asuntolainasta kai jotain otetaan huomioon, esim. koron osuus, kulutusluotot ei vähennyskelpoisia menoja, ja lainat sukulaisilta jos ei ole erillistä velkakirjaa esittää on jopa tuloa sulle

Avatar
Rae
Viestit:167
Liittynyt: 07 Heinä 2015, 01:34

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Rae » 01 Maalis 2017, 21:03

Minä jouduin siskoltani lainaamaan ruokarahaa tässä viime kuussa 50 e.
Pyysin sen viestikenttään laittamaan tekstin "laina".
Maksoin sen tänään takaisin.

toimeentulotukihakemukseen liitin tiliotteet, vaikka niitä ei edes pyydetty.
siihen tiliotteeseen merkitsin että se on laina ja viitteeksi maaliskuun tilitapahtumiin (eli tähän yhteen päivään), merkitsin että lainamaksu, kun se näkyi miinuksena.

Noista muista pikavipeistä yms en tiedä, mutta muistaisin säännön että niitä ei katsota tuloiksi, mutta maksujakaan niistä ei katsota menoiksi.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12736
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 06 Maalis 2017, 09:59

Hei kremro,

kiitos kysymyksestäsi!

Pankista nostettua pankki- tai luottokorttiluottoa ei oteta tulona huomioon. Niistä aiheutuvia korkomenoja tai lainan lyhennystä ei myöskään hyväksytä menoiksi. Myöskään sosiaalista luottoa, takuusäätiön myöntämää pienlainaa tai muuta todellista lainaa (esim. pikavippi yritykseltä tai yksityiseltä) ei huomioida tulona tai menona.

Asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen korot voidaan huomioida laskelmassa menona.

Terveisin
Marja | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Riinakoo

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Riinakoo » 15 Touko 2018, 20:02

Hei! Katsotaanko Takuusäätiön myöntämän lainan lyhennys toimeentulotuessa menoksi? Siis ei pienlaina, vaan Takuusäätiön takaama ns. aiempien lainojen yhdistelmälaina.

Kyseessähän on ulosottoon verrattava lainanlyhennys, sillä se menee suoraveloituksena tililtä ja lainan ajan on luottotietomerkintä voimassa.

Kiitos vastauksesta!

Avatar
Riinakoo

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Riinakoo » 15 Touko 2018, 20:08

Tarkennan vielä sen verran, että olette kyllä vastanneet tällä palstalla, että "Takuusäätiön PIENLAINAA ei oteta tuessa huomioon tulona tai menona", mutta nyt en puhu Takuusäätiön PIENlainasta ( https://www.takuusaatio.fi/palvelumme/t ... -pienlaina ), vaan tosiaan heidän takaamasta lainasta, jolla maksetaan aiemmat velat pois ja josta tulee myös luottohäiriömerkintä lainan ajaksi lisävelkaantumisen ehkäisemiseksi.

Avatar
Vieras

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 15 Touko 2018, 20:24

Vain asuntolainan korot huomioidaan menona, mitään lainojen lyhennyksiä ei toimeentulotuessa huomioida menona sillä toimeentulotukea ei ole tarkoitettu lainojen maksamiseen.

Jos velka on tehty ennen toimeentulotuen hakemista, niin kannattaa ottaa yhteyttä velan myöntäjään ja sopia uusi suunnitelma lainan maksamiseksi sen jälkeen kun taloudellinen tilanteesi on parantunut niin paljon että pärjäät ilman toimeentulotukea.

Avatar
Riinakoo

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Riinakoo » 16 Touko 2018, 10:32

Kiitos vastauksesta.

Ei siis kannata hakea Takuusäätiön lainaa, koska he eivät katso työssäkäyvän bussikorttia menoksi eikä myöskään hammaslääkärikuluihin tai tuleviin/akuutteihin lääkkeisiin voi saada jatkossa toimeentulotukea.

Takuusäätiön lainan ottamalla jää siis vähemmän rahaa käteen kuin jos antaa velkojen mennä ulosottoon jolloin toimeentulotukea saa.

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12736
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 16 Touko 2018, 11:05

Hei!

Henkilökohtaisia lainamenoja ei huomioida toimeentulotuessa.

Keväisin terveisin
Katariina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
miesss

Re: Lainojen vaikutus tukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja miesss » 05 Marras 2019, 13:03

Vähän nyt luulen että kela valehtelee sillä kyllä pikavippi otetaan huomioon. Satanen pikavippi on satanen vähemmän toimeentulotukea. Just viime viikolla näin kela teki mulle ettens aanut tukea koska olin ottanut 100 euroa pikavippii lääkärimaksua varten terveystaloon jossa kävin verikokeissa. Se piti maksaa heti käteisellä sinne terveystaloon joten otin pikavipin.