Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja Kela | opintotuki 14 Touko 2019, 14:45
Hei ihmettelija1!

Olet oikeutettu opintotukeen (opintoraha, asumislisä ja opintolainanvaltiontakaus) niiltä kuukausilta jolloin suoritat opintojasi. Voit hakea kesä ajalle opintotukea opintotuen muutosilmoituksella jos sinulla on esim. kesällä suoritetavia kursseja.

Lisää kesäajantuen hakemisesta: www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakk ... otuki-ny-4.

Kela maksaa opintotuen asumislisää ainoastaan ulkomailla opintoja suorittaville. Suomessa opiskelevilla saattaa olla oikeus yleiseen asumistukeen.
Yleistä asumistukea voidaan maksaa vain suomessa olevaan asuntoon.

Hei Anonymous3939!

Opintotuen asumislisä on osa opintotukea. Mikäli sinulla ei ole opintotukikuukausia käytettävissäsi, et voi saada asumislisääkään.

Yleistä asumistukea voidaan maksaa suomessa olevaan asuntoon.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Heissulivei 14 Touko 2019, 19:44
Lainaus: "Opintotuen asumislisä on osa opintotukea. Mikäli sinulla ei ole opintotukikuukausia käytettävissäsi, et voi saada asumislisääkään.

Yleistä asumistukea voidaan maksaa suomessa olevaan asuntoon."
----
Saako ylläolevassa tilanteessa Suomessa olevaan asuntoon yleisen asumistuen koko vaihto-opiskelun ajalta ( 5kk) vai vain 3kk:n ajalta?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 17 Touko 2019, 14:56
Hei Heissulivei ja Keudankasvatti!

Asumislisää ja asumistukea on mahdollista saada samanaikaisesti. Tilapäisen poissaolon ajalta yleistä asumistukea on mahdollista saada Suomeen jäävään asuntoon enintään kolme kuukautta muuttokuukauden jälkeen. Edellytyksenä on, että hakija vastaa asumismenoista myös poissaolon aikana. Tätä kolmen kuukauden sääntöä ei kuitenkaan ole, jos esimerkiksi puoliso jää asuntoon.

Oikeus tukeen tutkitaan, kun teet hakemuksen tai ilmoituksen poissaolosta.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Palautus 18 Touko 2019, 10:36
Hei, asun ja opiskelen ulkomailla ja saan asumislisää 210e/kk vaikuttaako myös tähän vuosituloni, eli mikäli tienaan yli sallittavan summan niin peritäänkö myös asumislisä pois vai pelkästään opintoraha? Mikäli näin on ja haluan palauttaa tuet kuinka minun tulee toimia? Mikäli en näitä tukia saisi voinko kuitenkin saada valtiontakaman opintolainan?

Kiitos jo etukäteen tiedosta.
Kirjoittaja Kela | opintotuki 20 Touko 2019, 10:39
Hei

Opintotuen asumislisää voivat saada ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevat sekä Suomessa maksullisella kansanopistolinjalla opiskelevat. Opintotuen saajan vuositulot vaikuttavat sekä opintorahaan että edellä mainittuun asumislisään. Jos vuositulot ovat suuremmat kuin vuosituloraja, opiskelijan pitää perua tai palauttaa tukikuukausia, jolloin asia koskee molempia, opintorahaa ja asumislisää. Myös mahdollinen takaisinperintä kohdistuisi molempiin.

Opintotukea voi helpoiten perua tai palauttaa Kelan asiointipalvelussa. Opintotukikuukaudet näkyvät palvelussa selkeästi ja siellä on helppo valita sopiva määrä kuukausia. Jos teet asian vapaaehtoisena palautuksena, voit heti maksaa palautuksen verkkopankin kautta tai voit ottaa itsellesi palautuksen maksamisessa tarvittavat tiedot. Maksettava summa sisältää automaattisesti sekä opintorahan että asumislisän valitulta tai valituilta kuukausilta.

Jos perut etukäteen opintorahoja ja asumislisiä esim. tulevalta lukukaudelta, poistamme kyseisiltä kuukausilta myös opintolainat. Mutta jos teet perumisen sen jälkeen, kun lukukausi on jo alkanut ja kun olet sopinut lainan nostamisesta pankkisi kanssa, opintolainoja ei poisteta. Samoin käy myös palautuksissa. Jos olet jo nostanut lukukauden tai lukuvuoden opintolainat ja sen jälkeen palautat tukikuukausia, saat luonnollisesti pitää nostamasi opintolainat. Niitä ei tarvitse palauttaa.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa