Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Kuinka haen toimeentulotukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Miten tulot vaikuttavat? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele toimeentulotuen hakemisesta.

Valvoja: Kela | toimeentulotuki

Avatar
blom_blom
Viestit:3
Liittynyt: 20 Elo 2019, 23:20

Re: Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Lukematon viesti Kirjoittaja blom_blom » 17 Huhti 2020, 16:13

themejoku kirjoitti:
05 Loka 2017, 01:27
Kuten otsikosta näkyy, millä perusteilla Kela ei hyväksy koko summaa? Itsellä esim. sähkölasku/vesilasku on ollut vuosia samalla tasolla, mutta viime hakemuksessa ei hyväksytty koko summaa, vaan itselle jäi maksettavaksi osa, maksattaako kela sähköyhtiön korotukset minulla?
Vesilaskussa tapahtui sama asia, onko tämä jokin uusi Kelan politiikka taas vähän ryövätä työttömien vähäisiä pennosia? Koskaan ennen ei tälläistä ole ollut.

Onko nyt tullut jokin tietty summa sähkö ja vesilaskuun jotka korvataan?
Smam juttu täällä. Vuoden 2019 alusta KELA on muuttanut hakemusten käsittely toleransseja, ilmeisesti KELA tavoittelee suurempia voittoja ?

Avatar
oteoikeusasiamies

Re: Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Lukematon viesti Kirjoittaja oteoikeusasiamies » 18 Huhti 2020, 11:02

Lainaus oikeusasiamiehen päätöksestä: 27.3.2018
EOAK/6468/2017
Katson, että Kelan menettely lääkemenojen huomioon ottamisessa toimeentulotuessa näyttäytyy arvostelulle alttiina myös luottamuksensuojaperiaatteen kannalta. Periaate merkitsee, että
viranomaisen on otettava huomioon oikeusjärjestyksen perusteella suojatut oikeutetut odotukset (hallintolain 6 §). Yksityisen henkilön tulee voida luottaa siihen, että viranomaisen toiminta
ei yllättäen, eikä ainakaan takautuvasti muutu siten, että se vaikuttaisi yksityisen oikeuteen tai
etuun rajoittavasti tai muuten negatiivisesti.
Luottamuksensuojan periaatteen mukaan viranomaisella on velvollisuus noudattaa tekemiään
päätöksiä ja niihin sisältyviä sitoumuksia ja lupauksia. Luottamuksensuojaa voidaan pitää yhtenä oikeusvarmuuden takeena.

Voisin kuvitella että tämä luottamuksensuojaperiaate joka virkamiehiä velvoittaa koskee myös muita kuin lääkemenoja.... Tämä luottamuksen suojahan taas on sitä että ihmisten pitää voida luottaa siihen ettei viranomainen muuta toimintatapojaan esim. joka vuosi

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12593
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 20 Huhti 2020, 08:50

Hei blom-blom!

Kelan tehtävänä on toimeenpanna lainsäädäntöä. Tukiin liittyvillä muutoksilla ei kerätä voittoa.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
JaniH

Re: Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Lukematon viesti Kirjoittaja JaniH » 28 Kesä 2020, 21:37

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
06 Loka 2017, 10:22
Hei themejoku,

kiitos viestistäsi.

Toimeentulotuessa hyväksyttävä taloussähkön normi on yhden hengen taloudessa 45 euroa, kahden hengen 50 euroa ja 3 kolmen hengen taloudessa 60 euroa, ja niin edelleen aina nousten kymmenellä eurolla.

Vesimaksua hyväksytään 21,60 euroa per henkilö.

Ystävällisesti
Katariina | Kela toimeentulotuki45 euroa yksin asuvalle!!! Minulle tehtiin juuri näin. Perusmaksut on 21,1 euroa tällä seudulla ja Elenian (laillinen mafia) hintoihin ei voi vaikuttaa nykylainsäädännöllä mitenkään vaan Elenia voi hinnoitella siirrot täysin miten ahne johtoryhmä haluaa! Täten minulle jää käyttöön 190kWh kuukaudessa. Se kattaa juuri ja juuri lähes tyhjän (hyvin vähän ruokaa) jääkaappipakastin -yhdistelmän. Laskin sen juuri ja olen sähkölalan ammattilainen.

Tuo 45 euron raja on TÄYSIN IDIOOTTIMAINEN ja sillä ei, kuten edellä näkyy, pysty edes valoja kattamaan, paitsi jos ottaa jääkaapin pois päältä. Millä sitten pesee pyykkiä?? Entäs ruoan valmistus? Ei ole sellaiseen varaa!

Tämä on pakko olla laitonta toimintaa Kelalta! Tässähän painetaan ihmisoikeuksia oikein urakalla. Kaiken lisäksi eri paikoissa tässä maassa on ihan eri hinnat sähkössä. Silti tuo 45 euroa ei riittäisi lähellekään em. perustarpeisiin vaikka sillä saisi kWh:ja koko arvolla.

Nyt odottelen kauhulla joka ikinen päivä milloin sähköt katkeaa. En kertakaikkiaan pysty maksamaan siirtomaksuja, eikä edes sosiaalitoimikaan auta kun tämä kuuluu Kelalle. Ilman sähköjä yhteydet kodin ulkopuolelle katkeaa täysin (asun keskellä metsää, eikä minulla ole naapureita) joten en tarvittaesaa pysty edes soittamaan hätänumeroon enkä hoitamaan mitään asioitani. Jääkaappiruoka ei säily ja hernesopat tehdään nuotiolla päivittäin. Eikö tässä muka rikota jotain perusturvalakia Kelan puolelta??

KIITOS KELA AIHEUTTAMASTANNE SYVÄSTÄ AHDINGOSTA!!

Avatar
Kela | toimeentulotuki
Viestit:12593
Liittynyt: 30 Marras 2016, 11:47

Re: Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 30 Kesä 2020, 08:45

Hei JaniH!

Taloussähkö hyväksytään perustoimeentulotuessa menoksi kohtuullisen suuruisena eli normien mukaisesti.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela toimeentulotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Hyväksytyt Sähkölaskun ja vesilaskun määrät

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Heinä 2020, 10:40

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
30 Kesä 2020, 08:45
Hei JaniH!

Taloussähkö hyväksytään perustoimeentulotuessa menoksi kohtuullisen suuruisena eli normien mukaisesti.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela toimeentulotuki
Tuo ei vaikuta välttämättä Kelan nykyisen virallisen etuusohjeen mukaiselta neuvonnalta, ainakaan jos huomioidaan se, mitä perusteita kysyjä esitti. Aiemmin Kelan etuusohjeessa ohjeistettiin tulkitsemaan edellä olevan sitaatin tavoin, että Kelassa tehty valtakunnallinen taloussähkönormi olisi yhtä kuin kohtuullisen suuruiset sähkömenot, mutta sen jälkeen, kun moni oikaisuvaatimus sähkölaskujen huomioimattomuudesta menestyi, etuusohjetta on jouduttu muuttamaan vastaamaan muutoksenhaussa sovellettua ratkaisukäytäntöä, ja Kelan taloussähkönormin lukema ei automaattisesti enää tarkoita toimeentulotuen hakijan kannalta yksilöllistä kohtuullisen sähkömenon rajaa. Kohtuullisen raja voi olla isompikin, jos ylitys on lievä tai jos ylitykseen on hyvät perusteet. Kohtuullisuusarviointi pitää etuusohjeen mukaan tehdä nykyään tapauskohtaisesti, ja jos sähkönkulutus vaikuttaa poikkeuksellisen suurelta, pitää ennen sähkömenojen huomioinnin osuudesta päättämistä nykyisten ohjeiden mukaan Kelan pyytää toimeentulotuen hakijaa selvittämään Kelalle sähkön käytön perusteet ja mahdollisen suuren kulutuksen tarpeellisuus. Nykyään etuusohjeessa myös erikseen velvoitetaan toimeentulotuen käsittelijöitä huomioimaan mm. että hakija ei voi ("juurikaan") vaikuttaa paikallisen sähkön perusmaksun suuruuteen. Kysyjähän vetosi juuri perusmaksun suuruuteen. Perusmaksun suuruus on etuusohjeen mukaan peruste, joka pitäisi huomioida kohtuullisuusarvioinnissa. Kelan neuvoja ei jostain syystä edellä kertonut perusmaksunsa korkeuteen vedonneelle kysyjälle, että Kelan nykyisten ohjeiden mukaan taloussähkön kohtuullisuusarvioinnissa nimenomaan pitäisi huomioida se, että hakija ei voi juuri paikkakuntakohtaiseen sähkönsiirron perusmaksuun. Jos päätöksestä ei ilmene, että perusmaksun korkeuden vaikutukset olisi asianmukaisesti huomioitu päätöksessä, voi olla perusteita jättää oikaisuvaatimus, ja pyrkiä hakemaan päätökseen muutosta.

Voimassa olevan toimeentulotuen etuusohjeen kohdassa 1.8.9.4.5 kerrotaan taloussähkömenojen kohtuullistamisen periaatteiden kuuluvan mennä Kelassa nykyään näin:

"Pääsääntöisesti sähkölaskut hyväksytään laskun mukaan todellisen kulutuksen
mukaisesti. Kelassa on käytössä taloussähkön käytölle valtakunnalliset normaalin
kulutuksen mukaiset raja-arvot , jotka määräytyvät perheen henkilöluvun mukaisesti.

• Jos taloussähkömenot ylittävät vähäisesti Kelan kohtuullisena pidetyn rajan,
hyväksytään lasku kokonaisuudessaan.
• Jos sähkönkulutus on poikkeuksellisen suurta, selvitetään hakijalta sähkön käytön
perusteet ja suuren kulutuksen tarpeellisuus. Jos sähkökulutuksen määrää ei
voida selvitysten perusteella kokonaisuudessaan hyväksyä tai selvitystä ei saada,
sähkömenot kohtuullistetaan Kelan raja-arvojen tai kohtuullisena pidettävän
määrän mukaisiksi.

Kohtuullisuusarvioinnissa on huomioitava, että hakija ei voi juurikaan vaikuttaa
sähkönsiirto- tai perusmaksuun.

Jos sähkölasku sisältää vain taloussähkömenoja, meno kirjataan järjestelmään
taloussähköksi. Jos sähkölaskussa on sekä talous- että lämmityssähkö, meno kirjataan
kokonaan lämmityssähköksi."

Kysyjän kannattanee tehdä oikaisuvaatimus saamastaan toimeentulotukipäätöksestä. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyvät tästä: https://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet-muutosta
Oikaisuvaatimuksessa (ja toimeentulotukihakemuksissa) pitäisi sähkön osalta esittää selvitys siitä, miksi omassa tapauksessa sähkölaskun kohtuullinen määrä on isompi kuin valtakunnallinen normi. Perusteeksi voi esittää esim. sitä, että perusmaksu (johon itse ei voi vaikuttaa) on korkea, ja mainita perusmaksun määrän, tai vedota vaikka sähkön siirron energiamaksun korkeuteen kyseisellä paikkakunnalla. Toimeentulotuen hakija voi vedota myös esimerkiksi siihen perusteena sähkölaskun laajemmalle huomioimiselle, että kulutus kilowattitunteina ei ole erityisen suuri, mikäli tilanne on sellainen.

Välttämättä kaikki päätökset eivät ole vielä nykyisen etuusohjeen ohjeiden mukaan laadittuja. Silloin, jos päätös ei vaikuta etuusohjeen mukaiselta, voi tehdä oikaisuvaatimuksen.