Ersättning för ivf?

Vad ersätts av en privatläkares arvode eller av tandvård? Vad får man för ersättningar för läkemedel? Vilka resor ersätts?

Valvoja: FPA | förmåner under sjukdomstid

Avatar
Anni19
Viestit:0
Liittynyt: 12 Marras 2017, 23:04

Ersättning för ivf?

Lukematon viesti Kirjoittaja Anni19 » 12 Marras 2017, 23:14

Hej! Har man rätt till någon ersättning för ivf behandlingar som görs på privat klinik? Vissa avdrag görs ju direkt i samband med betalningen men det blir ju ändå många 1000 per behandling att stå för själv.

Avatar
FPA | förmåner under sjukdomstid
Viestit:184
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:59

Re: Ersättning för ivf?

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | förmåner under sjukdomstid » 13 Marras 2017, 08:26

Hej Anni19!

När det gäller kostnader för privat läkarvård, åtgärder eller undersökningar kan FPA, enligt sjukförsäkringslagen, endast betala ersättning enligt fastställda taxor. Du hittar taxorna (på finska) här.

Ifall det redan i samband med att du besökte vårdstället gjorts avdrag innan du betalade så har du fått ersättningen som direktersättning. De här avdragen är just de delar av kostnaden FPA kan ersätta, och du kan inte få större del ersatt från FPA.

Om du får utskrivet läkemedel i samband med behandlingarna, så räknas den andel som du själv har betalat för dina ersättningsgilla receptbelagda läkemedel in i den s.k. årssjälvrisken för läkemedel. I år ligger årssjälvrisken på 605,13€. Det vill säga, när du själv har betalat den summan för läkemedel, betalar du endast självrisken för dina ersättningsgilla läkemedel resten av kalenderåret. Du kan läsa mer om årssjälvrisken för läkemedel från våra hemsidor.

Jag önskar dig en trevlig vinter!

Hälsningar
Tanja FPA | förmåner under sjukdomstid
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst !