Työttömyysetuus ja yritysomistajuus

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Kirjoittaja Janette92 13 Tammi 2018, 14:48
Hei! Olemme ehkä perustamassa perheeni kanssa kiinteistö-osakeyhtiötä tai tavallista osakeyhtiötä. Meitä olisi neljä osakasta, joista jokainen omistaisi 25 prosenttia yhtiöstä. Omalla kohdallani kyseessä olisi pelkästään omistus yhtiöön enkä olisi työsuhteessa siihen. Yhtiön ensimmäisinä vuosina ei ole odotettavissa myöskään osingonjakoa, mutta tulevaisuudessa kylläkin. Olen itse ja aion jatkossakin työskennellä tavallisessa palkkatyössä ei-omistamassani yrityksessä. Onko 25%:n yhtiöomistuksella merkitystä työttömyysetuuksien määrään, jos jäisikin omasta palkkatyöstään työttömäksi?
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 16 Tammi 2018, 16:13
Hei Janette92!

Hyvä kysymys sinulla.

Osinkotulot otetaan huomioidaan työmarkkinatuen tarveharkinnassa. Eli jos sinulla on osakkeita, ilmoita hakemuksessa niiden määrä ja mitä osakkeita sinulla on.

Tarveharkinnan tulot, jotka yksin asuvalla jäävät kuukaudessa alle 311 euroon, eivät kuitenkaan vaikuta työmarkkinatuen määrään. Perheellisellä tuo raja on 1044 euroa kuukaudessa. Tiedot pääomatuloista tulee kuitenkin ensimmäisellä hakemuksella ilmoittaa, vaikka ne eivät ylittäisi tuota 311 euron rajaa.

Voit lukea lisää tarveharkinnasta www.kela.fi/tyomarkkinatuessa-on-tarveharkinta.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 20 Tammi 2018, 15:52
Hei!

Kiitos vastauksestasi. Ymmärsinkö oikein, että niin kauan kun en nosta yhtiöstä osinkotuloa, niin pelkkä yritysomistus ei vaikuta työmarkkinatuen suuruuteen? Eli pelkkä osakkeiden omistaminen ei vaikuta työmarkkinatukeen, jos en saa osinkotuloa?
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 22 Tammi 2018, 15:30
Hei!

Ihan oikein ymmärsit. Pelkkä yritysomistus ei vaikuta työmarkkinatuen suuruuteen, jos sinulla ei tuloja yrityksestä ole, etkä työskentele yrityksessä.

Kannattaa vielä TE-Palveluiden kanssa selvittää, miten he tulevat suhtautumaan tähän yritysomistajuuteen.

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Vastaa