Tulojen muutos ja asuminen

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja sekaisin 16 Touko 2018, 20:50
Olen lukio-opiskelija ja valmistun nyt kesäkuussa. Aloitin työt huhtikuussa ja työsuhde kestää kesäkuun loppuun (3kk). Toukokuussa sain ensimmäisen palkan, mutta vaikuttaako 3kk kestävä työsuhde opintotukeen jota sain huhti-toukokuun ajan?
Yleisen asumislisän tuloraja yksinasuvalla on siis 719e/kk? Seuraava palkkani on tuon ylittävä, joten lähetänkö Kelalle asumistuen tarkastusilmoituksen? Vuokrani myös nousi toukokuussa, voinko lähettää samalla vuokramuutos liitteen?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 17 Touko 2018, 10:28
Hei sekaisin!

Opintotukeen ei suoraan yksittäisen kuukauden tulot vaikuta vaan opintotuen tulovalvonnassa verrataan koko kalenterivuoden tuloja vuositulorajaan. Vuosituloraja tulee sen mukaan monta tukikuukautta nostat.

Koska kerroit olevasi valmistuva opiskelija, on tulovalvonta kohdallasi hieman erilainen kuin koko vuoden opiskelijoilla. Tulovalvonnan takaisinperinnän päätösehdotusta ei sinulle lähetetä mikäli koko vuoden vuosituloraja ei ylity.

Jos tulosi kuitenkin tänä vuonna ylittävät vuositulorajan, saat tulovalvonnan päätösehdotuksen, vaikka sinulla onkin opintojen ulkopuolelle jääviä kuukausia. Kela ei tiedä, miten tulosi ovat kohdistuneet opiskeluajalle ja muulle ajalle. Sinun kannattaa siis säästää palkkakuitit koko vuoden ansiotuloistasi.

Jos vuositulorajasi ylittyy, opiskeluaikaisten tulojesi tulee pysyä laskukaavan "667 euroa x opiskeluajan tukikuukausien määrä + 1 990 euroa x opiskeluajan tuettomien kuukausien määrä" sisällä.

Jos siis vuositulorajasi ylittyy, huomioidaan keväällä maksetut palkkasi opintojen aikaiseksi tuloksi maksupäivän mukaan ja sinun tulee tarkistaa ettei keväät tulot ole ylittäneet yllä mainittua laskukaavaa. Apuna voit käyttää myös tulovalvonnan laskuria joka löytyy osoitteessa:
www.kela.fi/asioi-verkossa_opiskelijat_omat-tulot

Yleinen asumistuki sen sijaan tulee tarkistaa jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400e/kk tai alenevat vähintään 200e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Työsuhteen alkamisella, kestolla ja palkalla on vaikutusta siihen, onko asumistuki aiheellista tarkistuttaa.

Voit toimittaa asumistuen tarkistuksen verkkoasioinnin kautta niin selvitetään, onko tulojen muutoksella vaikutusta tuen määrään.

Pelkästään vuokran nousun takia asumistuki tarkistetaan mikäli asumismenot nousevat vähintään 50e/kk.

Toivottavasti näistä oli sinulle apua :)

Ystävällisesti
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa