Arbetslöshetsunderstöd och aktieinnehav

Vilka inkomster beaktas? Hur påverkas arbetslöshetsförmånerna av lön, kapitalinkomster eller sociala förmåner? Ställ frågor om hur olika inkomster inverkar på arbetslöshetsförmånerna.

Valvoja: FPA | arbetslöshetsförmåner

Avatar
mymmelina
Viestit:0
Liittynyt: 03 Touko 2018, 23:42

Arbetslöshetsunderstöd och aktieinnehav

Lukematon viesti Kirjoittaja mymmelina » 07 Kesä 2018, 20:16

Om man får dividend på aktier... Kan arbetslöshetsförmånen minskas pga det?

Avatar
FPA | arbetslöshetsförmåner
Viestit:160
Liittynyt: 14 Joulu 2015, 12:56

Re: Arbetslöshetsunderstöd och aktieinnehav

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | arbetslöshetsförmåner » 08 Kesä 2018, 10:37

Hej mymmelina!

Tack för en bra fråga.

Du har ställt en kort och tydlig fråga, men svaret måste bli lite mera omfattande än ett enkelt ja eller nej....

Dividendinkomster kan påverka arbetslöshetsförmånen. Ibland kan inkomsten påverka arbetslöshetsförmånen så att den jämkas och ibland beaktas inkomsten i den s.k. behovsprövningen.

Utdelningsinkomst jämkas dock bara om du har eller har haft en sådan ställning som företagare i ett företag som avses i 1 kap. 6 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Att du äger aktier gör inte att du betraktas som företagare och gör inte heller att du omfattas av jämkning, utan du ska alltså arbeta/ha arbetat i det företag som gör utdelningar för att din arbetslöshetsförmån skall jämkas.

Ifall din arbetslöshetsförmån är arbetsmarknadsstöd beaktas kapitalinkomstandelen av utdelningsinkomsten vid behovsprövningen av arbetsmarknadsstöd. Utdelningsinkomster beaktas emellertid inte vid behovsprövningen om de sammanlagt uppgår till 10 euro eller mindre per månad.

Jag hoppas detta svarar på din fråga, så du vet om din dividendinkomst har inverkan på din arbetslöshetsförmån. Du är naturligtvis också välkommen att ringa FPA:s telefonservice ifall du ännu funderar över något.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA arbetslöshetsförmåner
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!