Joustava hoitoraha

Miten äitiysraha määräytyy? Koska äitiysvapaa alkaa? Kysy ja keskustele äidin vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Koti2019
Viestit:1
Liittynyt: 09 Tammi 2019, 11:53

Joustava hoitoraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Koti2019 » 09 Tammi 2019, 12:29

Hei!

Olen hakenut kotihoidontukea kun äitiyslomani tammikuun alussa päättyi. Sainkin myöntävän päätöksen mutta nyt minulla olisikin suunnitelmissa alkaa kevään mittaan tehdä töitä noin 8h/viikko. Lisäksi työnantajani ehdotti että maksaisi samalla kertyneitä lomia muutaman päivän/kk kevään aikana. Voinko muuttaa kotihoidontukipäätökseen hoitajaksi isovanhemman tai lapsen isän jotka hoitavat lasta työpäivinäni jos haen joustavaa hoitorahaa? Voiko joustavaa hoitorahaa saada jos töitä tekee vain noin yhden työvuoron viikossa ja lasketaanko kevään aikana maksettavat lomapäivätkin ns työpäiviksi? Meneekö joustavasta hoitorahasta aina verot lisäprosentin mukaan?

Kiitos vastauksesta!

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27033
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Joustava hoitoraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 11 Tammi 2019, 10:43

Hei Koti2019!

Mikäli isovanhempi hoitaa lasta pääasiallisesti niin tee asiasta muutosilmoitus. Mikäli puoliso on lapsen pääasiallinen hoitaja, niin täytyy puolison hakea kotihoidon tuki itselleen.

Joustavan hoitorahan vähimmäistyötunti määrää ei ole määritelty. Kuitenkaan joustavaa hoitorahaa ei voi saada, mikäli tekee yksittäisiä työkeikkoja olematta jatkuvassa työsuhteessa. Joustavan hoitorahan edellytys on, että työaika on enintään 30h/viikko tai 80% kokopäivätyöajasta. Maksettua lomarahaa tai loma-ajanpalkkaa ei katsota työajaksi.

Joustavaa hoitorahaa varten voit pyytää verottajalta muutosverokortin sosiaalietuutta varten, jolloin verottaja laskee ennakonpidätyksen etuutta varten. Ilman muutosverokorttia sosiaalietuutta varten pidätetään vero joustavasta hoitorahasta lisäprosentin mukaan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi