Kesätyön vaikutus asumistukeen

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja opiskelijatreelta 11 Helmi 2019, 20:48
Minä ja avopuolisoni olemme menossa kesätöihin kahdeksi kuukaudeksi, ja palkka on molemmilla bruttona n. 3300€/kk. Kesän ulkopuolella tulomme koostuvat vain opintorahasta ja asumistuesta, jota saamme kahden hengen ruokakunnan maksimin (456€/kk).

Voimmeko vain katkaista asumistuen kesän palkkakuukausilta? Onko väliä, missä kuussa palkka maksetaan vai missä kuussa työ on tehty?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 12 Helmi 2019, 16:37
Hei opiskelijatreelta!

Yksiselitteistä vastausta tähän on hankala antaa.

Tulot huomioidaan asumistuessa ansainta-ajan mukaan, ei palkanmaksun. Tulojen muuttuessa tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen. Jos esimerkiksi tulot muuttuisivat 1.6. alkaen, tuki tarkistettaisiin 1.7. alkaen. Neuvoisin tilanteessanne tekemään tarkistushakemuksen tulojen muutoksen vuoksi ja sen perusteella tutkitaan tulojen vaikutus.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela | opintotuki 14 Helmi 2019, 15:45
Hei kasi!

Suoraa vastausta ei kysymykseesi ole.

Opintotuen tulovalvonnassa huomioidaan opiskelijan koko vuoden tulot ja opiskelijan on itse huolehdittava, että tulot eivät ylitä sallittuja rajoja. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, monta tukikuukautta opiskelija vuoden aikana nostaa. Tulot voi saada milloin tahansa kalenterivuoden aikana, kunhan ne eivät ylitä sen vuoden vuositulorajaa.

Opiskelijan tuloihin kannattaa tutustua lisää osoitteessa:
www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot

Yleisessä asumistuessa sen sijaan tulojen huomioiminen ja etuuden tarkistaminen on hieman erilainen. Asumistuki tulee tarkistaa, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk tai alenevat vähintään 200 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Sillä on vaikutusta milloin tulonmuutos tapahtuu ja miten kauan se kestää.

Mikäli kesätyösi alkaa esim. toukokuun puolivälissä eikä muita muutoksia tai vuositarkistusta ole, tarkistusajankohta on 1.7.

Asumistuen välitarkistuksella selvitetään, miten kesätyö vaikuttaa voimassa olevaan asumistukeen. Tee tarkistus tukeen, kun tulojen muutoksen ajankohta on tiedossa.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa