Milloin isyysloma kannattaa pitää?

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Cabbie
Viestit:1
Liittynyt: 19 Helmi 2019, 14:12

Milloin isyysloma kannattaa pitää?

Lukematon viesti Kirjoittaja Cabbie » 19 Helmi 2019, 14:19

Hei,
Miehelläni on mahdollisuus pitää isyysloma joko heti lapsemme synnyttyä, jolloin hän on vielä opiskelija tai sitten minun vanhempainvapaani jälkeen, jolloin hän on jo töissä ja oma yritys.
Kummassa kohtaa hänen rahallisesti kannattaa loma pitää?
Vaikuttaako isyysloman pitäminen opintotuen takaisin perintään?
Jos hän pitää loman vasta myöhemmin, lasketaanko tuki edellisvuoden tuloista (opintotuki) vai viimeisen puolen vuoden mukaan (työtulot).
Haemme vanhempainvapaan jälkeen kotihoidontukea mutta voiko hän pitää isyysloman vanhempainvapaan päätyttyä?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30954
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Milloin isyysloma kannattaa pitää?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 20 Helmi 2019, 10:29

Hei Cabbie!

Isyysrahan suuruus määräytyy sen perusteella milloin ensimmäinen isyysrahapäivä pidetään. Eli puolisosi tilanteessa todennäköisesti on merkityksellistä milloin hän isyysrahapäiviä alkaa pitämään.

Ensisijaisena perusteena on verotuksessa todetut työtulot. Jos ensimmäinen isyysrahapäivä olisi vuonna 2019, verotuksessa todetut työtulot ovat vuodelta 2017. Vaihtoehtona on hakea tukea isyysrahaa edeltävän 6 kuukauden tulojen perusteella, jos tulot ovat nousseet vähintään 20 prosenttia verotuksessa todettuihin työtuloihin verrattuna.

Isän on mahdollista pitää 54 isyysrahapäivää, joista enintään 18 saa olla samaan aikaan sinun isyys- ja vanhempainrahakauden aikana. Jos isä ei pidä sinun kanssa samaan aikaan yhtään päivää, hän voi pitää kaikki päivät vanhempainrahakauden jälkeen. Isyysrahaa on mahdollista pitää lapsen 2-vuotis syntymäpäivään asti ja vanhempainrahakauden jälkeen pidettävät päivät saa jakaa 2 jaksoon.

Kysymystäsi isyysloman pitämisen vaikutuksesta opintotuen takaisinperintään en ymmärtänyt. Opintotuesta voit kysyä tarkemmin Kysyy opiskelijoiden etuuksista palstalta.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi