Toimeentulo? Työttömyys, kuntoutustuki, hoitovapaa?

Kuinka haen työttömyysturvaa? Paljonko voin saada työttömyysturvaa? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele työttömyysturvan hakemisesta.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Tulokriisi

Toimeentulo? Työttömyys, kuntoutustuki, hoitovapaa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Tulokriisi » 22 Helmi 2019, 11:40

Olen vakituisesta toimistotyöstäni hoitovapaalla, mutta nyt olen ollut sairauslomalla vuoden ajan Kelan sairauspäivärahalla fyysisen loukkaantumisen vuoksi. Hoitovapaani aikana minun oli tarkoitus tehdä keikkaluonteisesti hoitotyötä lomittain miehen vuorojen kanssa. Kela tosin lopetti päivärahan maksun marraskuun (9kk jälk) jälkeen todeten, etten täytä työkyvyttömyyden kriteereitä, vaikka erkoislääkärinlausunnossa todettiin, että parantuminen voi vielä vuodenkin. Nyt lääkäri totesi, että pystyn fyysisesti kevyttä työtä tekemään, mutten raskasta hoitotyötä. Tällä B-lausunnolla on tarkoitus hakea kuntoutustukea. Mietityttää, että saanko tukea tuolla lausunnolla? Jos Kelan mukaan en täytä edes työkyvyttömän kriteereitä. Käsittelyaika on 2-3 kk tästä eteenpäin. Tämä tarkoittaa sitä, etten saa liki puoleen vuoteen mistään tuloja odottaessani päätöksiä. Tilanne on siis varsin kriittinen tulojen suhteen. Kelan pieni kotihoidontuki ei mitenkään riitä ja mieheltä en rahaa saa. Miehen tulot kuitenkin estävät toimeentulotuen hakemisen.

Eli mitä minun kannattaisi tilanteessa tehdä? Voinko hakea (ja saada) työttömyysetuutta, vaikka minulla on vakituinen työpaikka? Työpaikkaan en voi palata ennen kuin 9/19, koska tilalleni on palkattu sijainen.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:15394
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Toimeentulo? Työttömyys, kuntoutustuki, hoitovapaa?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 22 Helmi 2019, 15:12

Hei Tulokriisi!

Lausunnon siitä, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen antaa TE-palvelut, joten neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä sinne.

Jos he antavat lausunnon siitä, että ole oikeutettu tukeen, niin silloin Kela tai työttömyyskassa voi maksaa työttömyysetuutta. Maksaja selvittää, tuleeko etuuteen omavastuuaika.

Tässä tilanteessa neuvoisin siis ottamaan yhteyttä TE-palveluihin, kysymään onko oikeutta työttömyysetuuteen, jos olet hoitovapaalla ja on voimassa oleva työsuhde, johon et voi kuitenkaan vielä palata. Jos sinulle tulee oikeus työttömyysetuuteen, niin voit hakea työttömyysetuutta.

Jos sinulla on alle 3-vuotias lapsi, jolle ei ole varattuna kunnallista hoitopaikkaa, niin voit hakea kotihoidon tukea.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi