UKK: Luovutustappiot

Kuinka paljon opiskelijalla voi olla muita tuloja? Mitkä tulot huomioidaan? Muista opintotuen peruminen ja palauttaminen. Takaisinperintä tulovalvonnan jälkeen.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34997
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

UKK: Luovutustappiot

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 25 Syys 2014, 16:32

En voi ymmärtää, miksi Kela ei opintotuen tulovalvonnassa vähennä osakkeiden myynnistä syntyneitä tappiota luovutusvoitoista. Minulta peritään opintotukea takaisin sellaisten ”tulojen” takia, joita en ole saanutkaan. Eikö tulovalvonnassa käytetäkään verotuksen tietoja? Verottaja vähentää tappiot voitoista.

Opiskelijan omien tulojen tulovalvonnassa käytetään Verohallinnolta saatuja tulotietoja. Tulovalvonnassa ei huomioida luovutustappiota eikä muitakaan verotuksessa käytettäviä vähennyksiä sen vuoksi, että opintotukilain mukaan opiskelijan tulot huomioidaan veronalaisina ansio- ja pääomatuloina eli bruttotuloina. Kaikki voitolliset kaupat suurentavat siis opiskelijan vuosituloja ja kaikki tappiolliset kaupat ovat ”nollanarvoisia”.
Kelalla ei ole mielipidettä siihen, mitä tulolajia tulovalvonnassa tulisi käyttää. Tulovalvonta voitaisiin yhtä hyvin tehdä verotettavilla tuloillakin, kuten verotus tehdään. Lainsäätäjä päättää ja heidän mielestään opiskelijoiden on helpompi arvioida vuositulonsa bruttomääräisinä.