Au pariksi EU:ssa - mitä tulee huomioida?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Kirjoittaja oonai 12 Huhti 2019, 13:32
Hei,

Olen aikeissa lähteä kesän lopussa au pairiksi toiseen EU-maahan. Mitä minun tulee ottaa huomioon väliaikaisen maastamuuton vuoksi, ja mitä järjestelyjä tulee Kela-asioiden puitteissa tehdä? Miten järjestelyt eroaisivat esimerkiksi 6kk, 9kk tai 12kk aikajaksojen osalta?

Luin eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Onko se voimassa, vaikka olisin au pairina esimerkiksi tuon 9 kuukautta? Tuleeko sen tilaamisen lisäksi hoitaa jokin matkavakuutus Suomesta tai kohdemaasta vai riittääkö eurooppalainen sairaanhoitokortti itsessään?

- Oona
Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat 15 Huhti 2019, 12:45
Hei Oona!

Au pairit työskentelevät usein niin lyhyitä jaksoja tai saavat työstään niin pientä palkkaa, etteivät he saa työskentelyvaltiossa sosiaaliturvaetuuksia. Näissä tapauksissa voit edelleen saada Kelan etuuksia, jos oleskelu ulkomailla kestää enintään 6 kuukautta ja katsotaan näin olevan tilapäistä.

Jos työ kuitenkin ylittää työaikaan ja palkkaan liittyvät vähimmäisedellytykset, siirryt yleensä työskentelyvaltiosi sosiaaliturvaan (EU- ja Eta-maat ja Sveitsi).
Et voi samaan aikaan saada etuuksia Suomesta.

Jos työsi au pairina kestää yli 6 kuukautta, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy Suomesta lähtöön.
Selvitä aina mahdollisuutesi päästä työskentelymaasi sosiaaliturvaan.

Muista ilmoittaa Kelaan ulkomaille lähdöstäsi. Myös paluu Suomeen tulee ilmoittaa.

Lisätietoa saat Kelan verkkosivulta:
https://www.kela.fi/suomesta-ulkomaille ... irect=true

Jos oleskelet ulkomailla tilapäisesti (EU- ja Eta-maat, sekä Sveitsi) ja sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa yleensä paikallisen omavastuun hinnalla. On kuitenkin hyvä hankkia myös matkavakuutus lisäksi.

Asiaan liittyen löydät tärkeää tietoa verkkosivuiltamme:
https://www.kela.fi/suomesta-ulkomaille ... ulkomaillaYstävällisin terveisin,
Tiina | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat 16 Huhti 2019, 10:58
Hei Oona!

Jos olet jättänyt ilmoituksen Kelaan koskien ulkomaan oleskeluasi ja kertonut olevasi Saksassa yli 6 kk, on Kela tämän tiedon saatuaan käsitellyt asian ja päivittänyt mahdolliset etuusasiat ja sosiaaliturvaan kuulumisesi sen mukaisesti.

Oman tilanteen voi tarkistaa Kelan asiointipalvelun kautta. Omaan asiointipalveluun pääsee kirjautumaan kela.fi- verkkosivulta.

Voit myös tarvittaessa soittaa asiakaspalveluumme, niin voimme selvittää tarkemmin asiaa (020 634 0200ma - pe, klo 9-16).Ystävällisin terveisin,

Tiina | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Vastaa